1.3.2021 klo 15:04
Uutinen

Avi vai STM – rajoituspäätöksien tulkinnassa erimielisyyttä

Hallitus on tiedotustilaisuudessaan todennut, että olemme poikkeusolotilanteessa. Esimerkiksi ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi alkaen 8.3. koskeva esitys lähtee eduskuntaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Etelä-Suomen aluehallintovirasto vääntävät peistä, miten kokoontumisrajoituksia ja asiointia, kuten esimerkiksi kuntosaleilla, tulisi soveltaa uuden tartuntatautilain nojalla.

Etelä-Suomen AVI on luvannut tiistaina 2.3. kertoa täsmennyksiä rajoituksista.

Asiaa voi seurata uutisoinnista ja esimerkiksi Avin tiedotteista
www.avi.fi

Yleisimpiä kysymyksiä koronaviruksesta, rajoituksista, tilaisuuksien järjestämistä, ravintolatoiminnasta, varhaiskasvatuksesta jne. löytyy myös Avin sivuilta

Selkeyttä päätöksiin ja viestintään kaivataan

Pääministeri Marin pyysi 1.3. tiedotustilaisuudessa anteeksi kansalaisilta ja yrittäjiltä, jotka joutuvat tällä hetkellä elämään epävarmuudessa eri viranomaisten tulkintaerimielisyyksien takia.

Hallitus on kertonut joutuvansa mahdollisesti ottamaan käyttöön jopa liikkumisrajoituksia valmiuslakiin nojaten, jos tilanne pahenee. Tästä esimerkkinä oli viimekeväinen Uudenmaan rajojen sulkeminen. Myös paikalliset rajoitukset voisivat tulla kyseeseen niin, että alueella olisi mahdollista liikkua siis vain ruokakauppa- tai apteekkikäynnillä.

Riittääkö kolmen viikon ravintolasulku?

Ravintoloiden sulku ei koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Esimerkiksi vanhainkotien lounasravintolat tai henkilöstöravintolat eivät siis mene kiinni. Myös etämyynti on ravintoloiden sulun aikana sallittua. Käytännössä sulku toteutettaisiin samalla tavalla kuin viime keväänä.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla tukipakettia ravintoloille.

Lue Suomen Yrittäjien uutinen 1
Lue Suomen Yrittäjien uutinen 2

Tartuntatilanne kiihtyy, rokotustilanne laahaa saatavuudessa

Kanta-Hämeen koronatartuntatilastoista ilmeni viikolla 7 ja 8 yhteensä 122 tartuntaa, joista yksi oli paikallistettu ravintolassa ja yksi kuntosalilla aiheutuneeksi. Merkittävimmät tartuntalähteet olivat omassa perheessä, työpaikalla (noin puolet rakennustyössä Uudellamaalla), sukulaisten tapaamisissa ja yksityisissä juhlissa.

Lähde: Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiiri

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ylilääkäri Sally Leskinen perustelee julkisten kohtaamispaikkojen riskejä maltillisesta tartuntatilanteesta huolimatta sillä, että uusi brittivariantti on selvästi ärhäkämpi tarttumaan.

Katso johtajaylilääkäri Sally Järvelän viikkoinfo 1.3.

Viikolla 8 (25.2.) raportoitiin rokotetuksi 9,6 % (13 648 henkilöä) Kanta-Hämeen yli 16-vuotiaista henkilöistä 13 648). Rokotusaikataulua määrittelee edelleen rokoteannosten saatavuus. Annoksia saadaan viimeisen arvion mukaan noin 3 500 kpl viikossa. Rokotusvastuu on kunnilla ja siksi aikataulut saattavat vaihdella paikallisesti.

Ajankohtainen tilanne rokotustilanteesta
Ajankohtaista koronatilanteesta (Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri)

Muita kiinnostavia aiheita