5.4.2017 klo 13:01
Uutinen

”Can you hear me” -huijauspuhelu muuntaa muotoaan, älä vastaa kyllä

Liikkeellä on ollut kansainvälinen huijaus, joka liittää puhelimessa annetun myöntävän vastauksen ilmeisesti ostosopimukseen. Nyt huijarit soittavat 09-alkuisesta suomalaisesta numerosta.

Porilainen yrittäjä kertoi Yrittäjäsanomille saaneensa alkuviikosta puhelun 09-alkuisesta numerosta. Soittaja puhui epäselvää englantia. Huijari pyrkii nauhoittamaan myöntävän vastauksen. Soittaja aloitti kysymällä ”are you fine” [miten voitte].

– Soittaja kysyi moneen kertaa, että ”can you hear me” [kuuletko minua]. Heti soi vähän kellot tämän ”can you hear me” -kysymyksen kanssa, kun olin kuullut tästä aiemmin, AV-Markkinointi Studiot 2001 Oy:n toimitusjohtaja Mika Borgersen kertoo.

Hän oli kuullut, että samanlaisia puheluita on soitettu yrittäjille huijausmielessä +44-alkuisesta suuntanumerosta.

– Sitten sanoin ”No”, ja laitoin luurin kiinni ja totesin sitten, ettei soittanut perään. Ei varmaan ollut mitään tärkeää. Laitoin numeron sitten estetyksi numeroksi.

Mika Borgersenille ei käynyt ilmi, mitä soittaja yritti myydä.

– Hän yritti onkia yes-sanaa sieltä. Tekisi siitä nauhoitteen. On todella ikävää tällainen, että joutuu epäilemään joka soittoa joka tulee ulkomailta.

Yrittäjä Juha Jousi kertoi reilu kaksi viikkoa sitten Yrittäjäsanomille samaisesta huijauksesta, tosin numero oli ulkomaalainen. Silloin puhelu eteni niin, että soittaja esitti tilausehdotuksen, johon vastaaja todennäköisesti sanoo, ei.

– Tämän äänitteen ”yes” leikataan irti ja miksataan tilausäänitteen nauhalle, jolloin asiakas ei voisi väittää, ettei olisi tilannut tuotetta, Jousi kuvaili.

Lasku tulee Jousen mukaan sähköpostiin välittömästi, eikä yhteystietoja sen perumiseksi löydy. Sähköpostiin ei joko voi vastata tai kukaan ei vastaa palautteeseen.

Yrittäjälle tullut useita puhelinhuijauksia

Borgersen ei yleensä vastaa Englannista tuleviin puheluihin, sillä hän on saanut aiemmin useita huijauspuheluja, joissa naishenkilö on soittanut epäselvästi puhuen ja pian puhelu on mennyt poikki.

– Sen huomaa heti, että siinä keskustelussa ei ole mitään tolkkua. Odottavat, että soittaa heille takaisin, ja sitten puhelu maksaa paljon.

Yrittäjällä on bändiharrastus, johon liittyen tulee ulkomailta välillä soittoja.

Borgersen on kuullut ”can you hear me” -huijauksesta varoittavien viestien leviämisestä nuorten whatsapp-ketjuissa.

Toimiiko äänite todisteena oikeudessa?

Kysymys siitä, voisiko tällainen nauhoite toimia todisteena oikeudessa, on Suomen Yrittäjien lainopillisen asiamiehen Atte Rytkösen mukaan osittain monitulkintainen.

– Oikeudessa näyttövelvollisuus on lähtökohtaisesti sopimukseen vetoavalla osapuolella ja sinänsä on mahdollista, että joku yrittäisi tällaista nauhaa näyttövelvollisuuden täyttääkseen käyttää. Mikäli nauhoite on muokattu, syyllistyisi nauhaa käyttävä tällöin kuitenkin vähintään asiakirjaväärennökseen ja väärän todistuksen antamiseen sekä mahdollisesti myös petoksen yritykseen.

Kerro tarinasi

Pyydämme lukijoita kertomaan, jos olette saaneet ”can you hear me” -tyyppisiä huijauspuheluita. Laitathan viestiä: toimitus@yrittajat.fi.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna