1.10.2020 klo 14:20
Uutinen

Digitohtori neuvoo: Näin teet parempia videoita yrityksellesi 

Millaisilla välineillä kuvaan videon? Miten teen videosta kiinnostavan? Katso Digitohtorin vastaukset kysymyksiin.

Miten videokuvaukseen pitää valmistautua?

Ensinnäkin sinun on syytä varmistaa, että kameran tai älypuhelimen akku on ladattu täyteen ennen kuvauksen aloittamista. Mieti etukäteen myös kuvauspaikan valaistusta. Jos mahdollista, hyödynnä mahdollisimman paljon päivänvaloa. Jos teet videohaastattelua, valitse hiljainen hetki. Varmista myös, että kamerasta on säädetty päälle teräväpiirtotila (1080p).

Mitä pitää huomioida, jos kuvaan itseäni?

Jos kuvaat itseäsi puhumassa kameralle, katso suoraan kameran linssiin, älä sen ohi, etenkin jos haluat kohdistaa tärkeän viestin suoraan katsojalle. Pyri puhumaan videolla tavallista hieman selkeämmällä äänellä ja korkeammalla äänenvoimakkuudella. Jos puhut normaalistikin kovaäänisesti, voi olla tarpeen hieman madaltaa äänenvoimakkuutta.

Riittääkö kameran oma mikrofoni?

Käytä mieluiten ulkoista mikrofonia kuten langallista nappimikrofonia. Ne eivät ole nykyisin kovin kalliita ja äänenlaatu paranee roimasti. Langaton nappimikrofoni helpottaa työskentelyä. Jos haastattelet useampaa henkilöä samaan aikaan, helpointa on käyttää järjestelmäkameraa ja liittää siihen langaton mikrofonijärjestelmä, joka tukee useampaa lähetyssignaalia. Muista tarkistaa äänenlaatu kuvauksen aikana, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä kuvausten jälkeen.

Miten teen videosta kiinnostavan?

Mieti, millaisen tarinan haluat kertoa. Laadi suunnitelman pohjalta käsikirjoitus, jossa mietit myös kuvauspaikkoja ja kuvituskuvaa. Kuvituskuva luo tunnelmaa videolle ja vie tarinaa eteenpäin. Kun kuvaat, seuraa tekemääsi käsikirjoitusta ja kuvaa tilanteet mieluiten kronologisessa järjestyksessä. Kuvaa kaikenlaista tekemistä, joka liittyy valitsemaasi tarinaan. Kuvaa sekä läheltä että kauempaa, jotta sinulla on käytettävissäsi erilaista kuvituskuvaa editoinnin aikana. Tämä helpottaa videon jälkikäsittelyä.

Onko sinulla digiongelma? Lähetä kysymyksesi digitohtori Pauli Reinikaiselle osoitteeseen digitohtori@yrittajat.fi