Noora Fagerström.
Noora Fagerström panosti kampanjassaan vahvasti sosiaaliseen mediaan.
3.4.2023 klo 13:38
Uutinen

Diilistä tuttu yrittäjä Noora Fagerström nousi eduskuntaan – ”Irtisanominen pitäisi saada helpommaksi”

Uutena kokoomuksen riveistä eduskuntaan menee yrittäjä Noora Fagerström. 37-vuotias Jungle Juice Barin perustaja sai Uudellamaalla yli 6 500 äänen potin.   

– Häkeltynyt olo on ja kiitollinen siitä, kuinka moni ihminen minua on äänestänyt. Viestien perusteella todella monet yrittäjät, nuoret ja perheelliset ovat minua äänestäneet, Fagerström kertoo.   

Fagerström sanoo, että yrittäjyys on hänen ykkösteemansa eduskunnassa.

– Kyllä minulle yrittäjyys on se suurin teema, jota lähden viemään eteenpäin. Meidän täytyy löytää keinoja kannustaa yrittäjyyteen. Osinkoverotusta ei saa kiristää, sitä voidaan muuttaa, mutta ei kiristää. Ja YEL-uudistus on saatava aikaan, Fagerström sanoo.

Yksi asia, joka on Fagerströmin listalla ovat työsopimukset.

– Irtisanominen pitäisi saada helpommaksi, huonosta työntekijästä ei pääse riittävän helposti eroon. Tiedän lukemattomia yrittäjiä, jotka haluaisivat palkata työntekijöitä, mutta eivät uskalla. Tehdään sitten vaikka johtajasopimuksia, jolloin työehtosopimukset eivät ole sitomassa.

”Yksinyrittäjille myös lisää tukea”

Myös yksinyrittäjille pitäisi löytyä enemmän kannustusta ja tukea, Fagerström sanoo.

– Pitää löytyä tietoa ja tukea siihen alkuvaiheeseen. Esimerkiksi Business Finlandista ja ELY-keskuksista ei ole helppoa saada pienille yrittäjille tukea. Puhun lainoista ja rahoituksesta. Tiedän todella monia ihmisiä, jotka haaveilevat yrittäjyydestä, mutta eivät vain uskalla ryhtyä yrittäjiksi taloudellisen riskin vuoksi.

Fagerström ei itse sijoita pörssiosakkeisiin, vaan start-upeihin. Hänellä on Jungle Juice Barista vielä vajaan kymmenen prosentin osuus. Isona omistajana Jungle Juice Barissa on Vaaka Partners -pääomasijoittaja.

Fagerström sanoo, että ei itse nosta tällä hetkellä osinkoja mistään.

– Kasvuyrityksellä kaikki rahat menevät kasvuun, mutta kaikki eivät halua kasvattaa yritystään tietyn pisteen yli, ja mielestäni silloin pitää olla osinkoporkkana.

Fagerström kaipaa lisää kasvumyönteistä henkeä Suomeen.

– Että olisimme toinen toistemme tukena ja että ei olisi tällaista vastakkainasettelua ilmassa.

”Yrityksillä on nyt tosi tiukkaa”

Fagerström kertoo, että tämän hetken taloudellinen tilanne näkyy myös Jungle Juice Barissa.

– Tällä hetkellä huomaa, että kun ihmisillä on taloudellisesti tiukkaa meillä on tuote, josta ehkä karsitaan. Inflaatio on nyt tosi raju ja koskettaa yrityksiä. Yrityksillä on tosi tiukkaa. Kuluttajat ostavat vähemmän ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. On tosi vaikeaa saada yrityksiä kannattaviksi.

Juuri tällaisia tilanteita varten tarvittaisiin YEL-uudistus, hän sanoo.

– Silloin kun yrittäjällä on vähemmän rahaa käytettävissä, tätä pitää pystyä säätelemään paremmin. Ei ole joustoa, jolla YEL:in voisi esimerkiksi kokonaan laitaa tauolle.

Fagerstöm on usean yrityksen hallituksessa, muun muassa Kanniston Leipomon ja Helsinki Allas Sea Poolin.

Leville mökkeilemään

Fagerström kertoo, että sunnuntai-ilta meni hyvissä tunnelmissa vaalivalvojaisissa Bottalla ja sen jälkeen karaokebaari Valliksessa Katajanokalla. Fagerström aikoo juhlistaa vielä läpimenoaan pääsiäisenä mökkilomalla Levillä miehensä, kolmen lapsensa sekä Daisy-koiransa kanssa.

Fagerström panosti kampanjassaan vahvasti sosiaaliseen mediaan kuten Instagramiin ja TikTokiin. Hän on suuremmalle yleisölle tuttu muun muassa Diili-ohjelmasta.

Fagerström asuu Espoon Haukilahdessa.

Hän on varavaltuutettuna Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella, ja siellä hänen luottamustehtävänään on tarkastuslautakunnan varajäsen.

– Tästä eteenpäin kansanedustajan työ on ykkösprioriteetti, hän sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen