30.11.2017 klo 16:04
Uutinen

Drone-yrittäjän hurja visio: 1000 kilon rahdin lennätys 1000 kilometrin matkan

Pohjonen Groupin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen uskoo miehittämättömien ilma-alusten tuovan runsaasti lisäarvoa yrityksille.

Kaikki lähti purjelentoharrastuksesta viitisen vuotta sitten. Teemu Pohjonen oli suorittamassa lentolupakurssia, mutta eri vaiheiden jälkeen hänen hakemustaan ei hyväksytty.

Raskaan prosessin jälkeen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi lopulta pyörsi aiemman päätöksensä ja Pohjonen sai lupapaperit.

– Prosessi vei mielenkiinnon lentämiseen, mutta samalla auttoi keksimään tietyn teknologisen ratkaisun, joka liittyi miehittämättömään ilmailuun, Pohjonen Groupin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen kertoo.

Viime vuosien aikana yritys on toiminut turvallisuusalan ja eri viranomaistoimijoiden kanssa.

– Vähitellen olemme siirtymässä isompaan lentorahtiin.

Visiona on lennättää lähitulevaisuudessa 1 000 kilon rahtia jopa 1 000 kilometrin matkan – miehittämättömällä ilma-aluksella.

– Meillä on jo sarjavalmistuksessa pyöriväsiipinen, kopterityyppinen laite. Se on vesitiivis, tehty kestämään myös Suomen loskaa ja räntää, Pohjonen kertoo.

Viisi vuotta sitten vain harvat tiesivät miehittämättömistä ilma-aluksista, droneista.

– Yhtäkkiä kaikki räjähti käsiin, syntyi hillitön hype. Puhuttiin, kuinka dronet voivat pelastaa maailman. Nyt on ehkä vähän herätty siihen, ettei niillä voi tehdä sentään ihan kaikkea.

Pohjonen kuitenkin uskoo, että miehittämättömien ilma-alusten keräämä data tuottaa lähivuosina lisäarvoa eri yrityksille.

– Hyödynnettävyys kasvaa valtavasti, esimerkkinä sähkölinjatarkastukset ja tavarakuljetukset. Kustannukset romahtavat kymmenesosaan nykyisestä.

– Kun nyt lentäminen tapahtuu näköyhteydellä droneen, voidaan viiden vuoden päästä lentää pitempiä matkoja, turvallisesti muun ilmaliikenteen seassa. Niitä voidaan ohjata esimerkiksi laivasta, vaikka sataa konetta yhtä aikaa, Pohjonen ennustaa.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi