23.11.2020 klo 09:46
Uutinen

EK vetäytyy palkkasyrjintää kitkevästä työryhmästä – Yrittäjät jää toistaiseksi, kritisoi ministeriön työtapaa

Suomen Yrittäjät toivoo, että Elinkeinoelämän keskusliiton päätös jättäytyä pois palkkatietojen avoimuutta valmistelevasta työryhmästä muuttaa työtapoja tasapuolisemmiksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK jättäytyy yllättäen pois palkkatietojen avoimuuden lisäämistä valmistelevasta kolmikantaisesta työryhmästä, jossa myös Suomen Yrittäjät on mukana. Ratkaisu on poikkeuksellinen.

Sosiaali- ja terveysministeriön lainsäädäntötyöryhmä selvittää, millä tavoin työntekijä voi jatkossa saada tietoonsa toisen työntekijän palkkatiedot. Työryhmän tavoitteena on estää naisten ja miesten välistä palkkasyrjintää työpaikoilla.

Työryhmä kokoontuu tänään maanantaina iltapäivällä, mutta ilman EK:ta. Syynä vetäytymiseen on STM:n työtapa, joka EK:n mielestä rikkoo kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita.

– STM:n tasa-arvoyksikkö ei ole antanut mahdollisuutta työryhmän käsittelemän asian selvittämiseksi ja eri vaihtoehtojen punnitsemiseksi, vaan se on käytännössä päättänyt lopputuloksen etukäteen. Työmarkkinaosapuolilta haetaan vain hyväksyntää ministeriön itse jo tekemään päätökseen, ja tällaiseksi keppihevoseksi me emme voi suostua, EK:n edustaja Katja Leppänen kertoo Helsingin Sanomille.

Yrittäjät jää työryhmään toistaiseksi

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula (kuvassa) ymmärtää EK:n päätöstä. Hänen mukaansa työryhmän työtavoissa ongelmana on yksipuolisesti tietyn näkemyksen vieminen eteenpäin ilman, että erilaisia vaihtoehtoja on pohdittu riittävästi. Yrittäjät on mukana työryhmässä.

– Työskentelyssä on ollut ongelmia. Valmistelu ei ole hyvän lainvalmistelutavan mukaista. Valmistelu on yksipuolista, eikä erilaisia sääntelyvaihtoehtoja ole kartoitettu, hän myöntää.

Yrittäjät on päättänyt jäädä työryhmään toistaiseksi, mutta arvioi tilannetta.

– Aiomme vaikuttaa työryhmässä siihen, että sääntelyn eri vaihtoehdot kartoitetaan ja arvioidaan asianmukaisesti. Kun työryhmän työ päättyy, jätämme tarvittaessa eriävän mielipiteen, jossa otetaan kantaa valmisteluun liittyviin ongelmiin sekä mahdollisesti myös työryhmän ratkaisuun. Toivomme, että työryhmässä edettäisiin normaalin lainvalmistelun pelisääntöjen mukaisesti ja että EK:n ratkaisu muuttaa toimintatapaa tasapuolisemmaksi.

Makkula ei tässä vaiheessa kommentoi tarkemmin työryhmän toimintaa, koska lainvalmistelu ei ole julkista. Hän muistuttaa, että Suomen Yrittäjät tuomitsee palkkasyrjinnän.

– Kannatamme ehdottomasti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työmarkkinoilla. Siitä tässä ei ole kyse.

Työryhmä aloitti työnsä elokuussa. Sen toimikausi on seitsemän kuukautta.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi