7.9.2021 klo 06:14
Uutinen

Ekologista murskausta

Timo Tahvanainen perusti bioenergia-alalla toimivan Suomen Mobiilimurskaus Oy:n vuonna 2004, kun hän huomasi murskausalalla olevan kysyntää.

Timo Tahvanainen aloitti yrittäjänä vuonna 1988, kun hänen isänsä kuljetusliikkeessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Yrittäjyys on ollut selkeä suuntaviiva Tahvanaisen elämässä.

– Vanhempani olivat omilla toimialoillaan yrittäjiä. Verenperintöähän yrittäjyys on varmasti ollut, Tahvanainen naurahtaa.

Yrittäjyydessä Tahvanaista kiehtovat haasteet, vapaus ja mahdollisuus suunnitella tulevaa.

– Viihdyn enemmän koneiden parissa kuin tietokoneella ja olen siellä enemmän oma itseni kuin toimistomökissä, Tahvanainen tuumaa.

Suomen Mobiilimurskaus Oy tuottaa energiamursketta bioenergiateollisuuden käyttöön. Yritys toimii Kiihtelysvaarasta käsin, jossa sijaitsevat yrityksen konttori ja huoltotilat. Yrityksen vahvuuksiksi Tahvanainen lukee laadun ja luotettavuuden.

– Bioenergiaa tehtäessä laatu on nykyisin hyvin tarkkaa lämpölaitoksille, ja laadulla olemme pärjänneet. Ja hyvillä koneillahan saadaan hyvää laatua. Asiakkaat ovat puhuneet luotettavuudesta, että tulemme sovitusti paikalle. Kapasiteettia kun on, niin toki pystyy vähän järjestelemään koneita sinne, missä on kiire.

Yrityksen kasvu on ollut Tahvanaisen mukaan maltillista. Toiminta aloitettiin aikanaan yhdellä koneella. Nyt yrityksellä on 7 murskausyksikköä, 5 pyöräkonetta ja 3 hakeautoa.

Maailman ensimmäinen hybridimurskain

Tahvanainen on ollut mukana kehittämässä maailman ensimmäistä hybridimurskainta neljän hengen työryhmässä.

– Mietimme kahden murskamiehen ja yhden insinöörin kanssa, että pitäisi saada tehtyä yksinkertaisempi kone tekniikaltaan. Alun perin piti saada purkukuljettimet sähkökäyttöisiksi, mutta sitten ilmassa alkoi leijua ajatus siitä, että konetta voisi sähköistää enemmänkin. Vuoden päivät kului, ja kone on alkanut toimia hyvin.

Murskaimen muuttuessa hybridikäyttöiseksi laitteen paloturvallisuus paranee ja murskaaminen muuttuu ympäristöystävällisemmäksi.

– Jossain vaiheessa heräsimme siihen, että olemme tekemässä merkittävää laitetta.

Evo-työnimellä kulkenut laite on nimetty käyttönimeltään e-Hybridiksi. Laite on ollut jo mukana työmailla.

– Kesälomien jälkeen jatketaan sillä koneella touhuamista, Tahvanainen tuumaa.

Kiinnostusta maailman ensimmäiseen hybridimurskaimeen on osoitettu.

– Eurooppalaisilta konevalmistajilta on tullut yhteydenottoja. Kunhan saamme laitteen kunnolla koeajettua ja koronatilanne laantuu, niin vierailutilaisuuksia pystytään järjestämään.

Seuraavana askelena on jatkaa hybridimurskaimen markkinointia ja esitellä laitetta kiinnostuneille.

– Kyllä me joka tapauksessa olemme ylpeitä, että teimme tämän keksinnön juuri Joensuussa, Tahvanainen toteaa.

Suomen Mobiilimurskaus Oy

  • Perustanut Timo Tahvanainen vuonna 2004.
  • Työllistää 12 henkilöä.
  • Toiminta-alue ulottuu pääosin Etelä-Suomesta Keski-Suomeen, mutta välillä toimintaa on myös Lapissa.

Teksti ja kuvat: Janika Utriainen


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >