Kuvassa Elämys Groupin Aarni Kotilainen (vas), Jussi Viskari ja toimitusjohtaja Pasi Latva, sekä Matkapoikien toimitusjohtaja Ari Penttilä, Nordia Managementin Kalle Lumio ja Kalle Maijala.
28.3.2022 klo 14:33
Uutinen

Elämysmatkat osti Matkapojat – Kaupassa syntyy alan suurin kotimainen yritys

Yrityksen tavoite on kasvaa useilla matkailun osa-alueilla suurimmaksi toimijaksi.

Matkanjärjestäjä Matkapojat on liittynyt yrityskaupassa osaksi Elämys Groupia. Kaupan myötä Elämys Group on toimialan suurin suomalainen yksityinen yritys, ostaja kertoo tiedotteessaan.

Matkapoikien lisäksi muita Elämys Groupin brändejä ovat muun muassa Elämysmatkat, OK-Matkat, Matka-Agentit ja liikematkatoimisto Menestys.

– Kauppa on ollut suunnitelmissa jo parisen vuotta, ja alusta lähtien olemme olleet samaa mieltä siitä, että tässä ei muuta ole kuin järkeä. Ala on ollut haasteellinen viimeiset pari vuotta, joten haastavinta on ollut oikean ajoituksen löytäminen, Elämys Groupin toimitusjohtaja Pasi Latva kertoo.

Elämys Group on kehittänyt teknisiä alustojaan ja laajentanut palveluitaan, mikä tulee näkymään myös Matkapoikien palveluissa. Matkatoimistojen palvelutarjonta asiakkaille laajenee jatkossa merkittävästi ja kattaa lähes kaikki matkailun eri osa-alueet.

– Matkapoikien brändi ja osaaminen ovat ryhmä- ja lähimatkoissa vertaansa vailla. Voimme nyt täydentää tätä yhtälöä entistä laajemmalla matkatarjonnalla sekä alan uusimmalla teknologialla, Latva sanoo.

Kovia kasvutavoitteita

Matkapojat on ollut myös Suomen Yrittäjien kumppani esimerkiksi risteilyjen järjestelyissä. Latvan mukaan uusia palveluita alkaa näkyä Matkapoikienkin tuotteissa jo kesällä, mutta tekninen alusta, jossa näkyy esimerkiksi kaikkien laivanvarustamoiden inventaario oikea-aikaisesti, on iso muutos, joka näkyy viimeistään vuoden loppupuolella.

– Satsaamme liikematkapuolen ohjelmistoon, jonka jälkeen pystymme palvelemaan yritysasiakkaita paremmin ainoana täysin kotimaisena toimijana Menestys Travel -brändimme kautta, Latva sanoo.

Elämys Group -konserniin nyt kuuluvien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ennen covid 19 -pandemiaa oli yli 55 miljoonaa euroa. Yhtiön tavoite on kasvaa Suomessa useilla matkailun osa-alueilla suurimmaksi toimijaksi sekä saavuttaa 100 miljoonan liikevaihto vuoteen 2025 mennessä.

Merkittäviä sijoituksia

Tamperelaisen Matkapoikien aiemmat omistajat sekä ryhmä suomalaisia sijoittajia tekivät kaupan yhteydessä Elämys Groupiin merkittävät sijoitukset. Kaupan yhteydessä Elämyksen osaomistajaksi tuli myös Penttilöiden perheyhtiö Matkaset Oy, jolta Elämys Group osti Matkapojat.

Samassa osakeannissa Elämys Groupiin sijoittivat myös pääomasijoitusyhtiö Nordia Managementin uusi kasvurahasto Nordia Kasvu Ky, Takoa Invest sekä yksityishenkilöitä. Elämys Groupin enemmistöomistajina jatkavat pitkäaikaiset omistajat Jussi Viskari ja Aarni Kotilainen.

Kerätyn rahoituksen myötä Elämys Groupin tase vahvistuu merkittävästi ja palvelutarjonta monipuolistuu kattaen lähes kaikki matkailun osa-alueet liikematkoista urheilumatkoihin ja risteilyistä Suomeen suuntautuviin matkoihin.

Matkapojat jatkaa toimintaa omalla brändillään. Kaupalla ei ole henkilöstövaikutuksia. Noin 40 työntekijän työsuhteet siirtyvät Elämys Groupiin.  

Elina Hakola