28.11.2017 klo 11:06
Uutinen

Energiasektorille halutaan täysremontti – “suljettuja markkinoita avattava”

Asiantuntijat avaisivat suurten kaupunkien kaukolämpöverkot kilpailulle. Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekinin mukaan lisääntyvä kilpailu lisää tehokkuutta.

Aalto-yliopiston ja Sitran järjestämän Murrosareenan asiantuntijat ehdottavat Suomen energia-alalle runsaasti muutoksia.

Murrosareenan loppuraportin mukaan Suomen tulisi tehdä itsestään maailman johtava toimija älykkäiden energiaratkaisujen saralla.

– Aiemmista kokemuksista tiedetään, että menestys maailmalla edellyttää toimivia kotimarkkinoita. Älykkäät energiajärjestelmät pitää ottaa laajasti käyttöön Suomessa ja kuluttajat mukaan markkinoille, eduskunnan Energiaremontti-ryhmän puheenjohtaja Harri Jaskari toteaa.

Asiantuntijat ehdottavat, että suurten kaupunkien kaukolämpöverkot avattava kilpailulle.

– Energiajärjestelmässä on edelleen suljettuja markkinoita, joita on avattava uusille tuottajille, palvelun­tarjoajille ja pientuottajia kokoaville toimijoille dynaamisten energia­palvelumarkkinoiden synnyttämiseksi. Keskeisiä uudistuksia ovat suurten kaupunkien kaukolämpömarkkinoiden avaaminen kilpailulle sekä kaksisuuntaisten sähkömarkkinoiden kehittäminen pientuotan­toa, kysyntäjoustoa ja varastointia kannustavaksi, loppuraportti esittää.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin kannattaa ehdotusta.

– Ehdotus kaukolämmön avaamisesta on hyvä. Kilpailullisuus lisää talousteorioidenkin mukaan tehokkuutta. Nykyinen monopoliasema ruokkii energiayhtiöiden innokkuutta käyttää ylijäämäänsä rönsyämällä muillekin kilpailuille markkinoille, kuten Oulussa energiasaneerauksiin. Toiminta ajaa tietysti paikallisia LVI-yrityksiä vaikeuksiin kun kaupungin energiayhtiö havittelee asiakkaita ja työntekijöitäkin, Grekin sanoo.

Grekinin mukaan esimerkiksi maalämpöyrittäjän on nykyisin vaikea kilpailla kuntaomisteisen toimijan kanssa, jolla on paljon epäreiluja kilpailuetuja puolellaan.

– Kaupungin omistamalla yhtiöllä on rajattomat resurssit, ja kohdennettuun markkinointiin voi käyttää isoja panoksia. Toiminnan tarvitse olla kovin kannattavaakaan, sillä kunnalla on myös kaavoituksen langat käsissään. Kunnat ovatkin venyttäneet laillisuuden rajaa edellyttämällä kaavoituksella tai muilla ehdoilla kiinteistönomistajia valitsemaan oman kunnan yhtiön kaukolämmön. Suomen Yrittäjien mielestä tulisi siirtyä aitoon rakentajan valinnanvapauteen, Grekin toteaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto