8.6.2020 klo 18:45
Uutinen

Ensimmäistä 5G-Nokia-puhelinta odotetaan kesän aikana – HMD Global sinnittelee markkinoiden puristuksessa

Nokia-puhelinten lisenssivalmistaja HMD Global on joutunut kovaan puristukseen älypuhelinmarkkinoilla.

Nokia-puhelimistaan tunnetun HMD Globalin taloudellinen tilanne aiheuttaa kysymyksiä matkapuhelinmarkkinoilla. Viime vuonna yhtiön liikevaihto laski lähes kolmanneksella 1,7 miljardiin euroon.

Yhtiön vuoden 2019 liikevaihto oli pienempi kuin vuosina 2018 ja 2017. Perusteluna yhtiö kertoo keskittymisen vain tärkeimpiin markkina-alueisiin.

Alaa seuraavan Mobiili.fi -verkkosivuston mukaan HMD Globalin yhteenlasketut tappiot ovat ylittäneet puoli miljardia euroa yhtiön alkutaipaleen jälkeen. Vuoden 2019 aikana tappiot syvenivät, mutta loppuvuoden aikana HMD raportoi plusmerkkisestä liiketuloksesta, ilmeisesti alaskirjausten seurauksena.

Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on kovaa, sillä edulliset kiinalaismerkit ovat vallanneet alaa Euroopassa. Viime vuosi oli suomalaisyhtiölle erityisen haastava, sillä markkinatutkimusyhtiöiden tietojen mukaan se toimitti 41 prosenttia vähemmän älypuhelimia verrattuna vuotta aikaisempaan. Uusia haastajia on tullut viime aikoina myös Suomen markkinoille. Yksi niistä on Xiaomi.

Vahva markkinaosuus peruspuhelimissa

Suomessa ja muualla Euroopassa HMD joutunee jatkossa entistä kovempaan puristukseen, mutta samalla sille voi aueta uusia mahdollisuuksia. Kiinalaisen Huawein ongelmat Yhdysvaltain hallinnon sille asettamien rajoituksen seurauksena ovat vapauttaneet markkinaosuuksia kilpailijoille.

Muun muassa Suomimobiili.fi on kertonut tutkimusyhtiö Counterpointin julkaisemista Euroopan älypuhelinmarkkinoiden markkinaosuuksista. Niiden mukaan Samsung pitää keulapaikkaa Suomessa 33 prosentin osuudella. Apple seuraa kakkosena 27 prosentilla ja Huawei kolmantena 21 prosentilla. OnePlus on neljäntenä ja HMD Global viidentenä noin kolmella prosentilla. Huawein toimitusmäärät ovat olleet Counterpointin mukaan laskussa Suomessa jokaisella vuosineljänneksellä Yhdysvaltain rajoitusten ilmoittamisen jälkeen. Ne ovat poistaneet Huawein puhelimista Googlen sovellukset.

HMD on menestynyt parhaiten edullisten peruspuhelinten markkinoilla, joilla sillä on Suomessa 50 prosentin markkinaosuus.

HMD:ltä odotetaan tämän vuoden aikana uutuuspuhelinta 5G-huippupuhelinten markkinoille. Tällä hetkellä yhtiöllä ei ole vielä myynnissä 5G-puhelinta. Ensimmäinen, mallinimeltään Nokia 8.3 5G on tulossa saataville kesän aikana. Se sijoittuu keskihintaisten puhelinten hintaluokkaan. Tarkempia tietoja laitteen saatavuudesta HMD Global ei ole vielä kertonut.

Maaliskuussa HMD esitteli ensimmäisen 5G-puhelimen ohella Nokia C2- Nokia 1.3-, Nokia 5.3- ja 5310-mallit.

Kuva: HMD Global

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi