Erilliskeräysvelvoite koskee kaikenkokoisia yrityksiä. Velveoite syntyy viikossa kertyvän jätteen määrän mukaan. Kuva: Getty Images
27.6.2022 klo 14:00
Uutinen

Jätteen erilliskeräysvelvoite voimaan perjantaina – Venehotelli on perehdyttänyt henkilökunnan ajoissa

Heinäkuun alku tarkoittaa sitä, että vakituisen työvoiman lisäksi kesätyöntekijät ja tuuraajat täytyy perehdyttää, mahdolliset investoinnit tehdä lajitteluastioihin ja jätehuollon uusimiseen.

Heinäkuun alussa voimaan tuleva jätelain asetus velvoittaa yrityksen lajittelemaan jätteensä. Erilliskeräysvelvoite koskee yrityksiä sen mukaan, kuinka paljon jätettä kertyy.

Merkittävin erilliskerättävä jäte on biojäte, jos sen viikoittainen painoraja, 10 kiloa, täyttyy. Myös pakkausjätteet ovat tärkeysjärjestyksen kärkipäässä.

Lue eri jätelajien viikoittaiset kilorajat tästä jutusta.

EU-maita velvoittava jätelaki uudistui jo heinäkuussa 2021, mutta uudistuksen käyttöönottoa ja asetusten voimaantuloa on porrastettu. Heinäkuussa voimaan tulee erilliskeräysvelvoite, mikä on tullut joillekin yrittäjille yllätyksenä. Heinäkuun alku tarkoittaa sitä, että vakituisen työvoiman lisäksi kesätyöntekijät ja tuuraajat täytyy perehdyttää, mahdolliset investoinnit tehdä lajitteluastioihin ja jätehuollon uusimiseen.

Perehdytys ja lajittelu kuntoon

Useat yritykset ovat valmistautuneet erilliskeräysvelvoitteeseen hyvin, sillä jo aikaisemmin lajittelurajat ovat olleet suosituksia. Heinäkuun alusta lajittelu ei ole enää vapaaehtoista.

Inkoon Venehotelli elää ennen juhannusta vuoden kiireisintä aikaa, sillä asiakkaat haluavat veneensä vesille siihen mennessä. Onneksi yritys on pyrkinyt ennakoivasti hoitamaan kierrätysasiansa, jolloin lajittelu oli kunnossa jo ennen lain voimaantuloa.

Venehotelli kierrättää muun muassa jätevedet aktiivihiilisuodattimen läpi, kerää öljyt, maalit, metallin, muovin ja pakkausjätteen. Yritys työllistää kahdeksan vakituista työntekijää, mutta lisäksi alueella on alihankkijoita ja yhteistyöyrityksiä.

– Olemme käyneet työntekijöiden kanssa läpi, mitä voidaan kerätä ja mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan, kun keräysastioita on tullut lisää. Emme itse huolla moottoreita, mutta yhteistyökumppanimme tekee sitä, huolto- ja myyntipäällikkö Kimmo Hytönen kertoo.

– Ainakaan jätehuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja ei ole meitä valistanut, että jotain puuttuisi, Hytönen kertoo.

Elina Hakola