12.12.2019 klo 08:18
Uutinen

Esittelyssä uusi jäsenyritys: Statica Oy:n suunnittelupöydällä painelaitteita ja 3D-malleja

Varsinais-Suomen Yrittäjien toiminnassa uusi yrittäjä kertoo arvostavansa lakineuvontaa, joka tuo turvaa aloittavalle yritykselle.

Vielä muutama kuukausi sitten diplomi-insinööri Juha-Matti Toivanen työskenteli suuren suomalaisen yrityksen suunnitteluyksikössä ja viihtyi työssään. Sitten yksikkö myytiin, ja vaikka työ olisi jatkunut toisen yhtiön palveluksessa, Toivanen päätti lähteä. Päätökseen vaikutti mielessä pitkään pyörinyt ajatus omasta suunnitteluyrityksestä.

Syyskuussa Toivanen ja hänen yhtiökumppaninsa perustivat Turkuun Statica Oy:n, jonka alaa ovat painelaitteiden suunnittelu, lujuuslaskenta, muu tekninen suunnittelu ja 3D-mallit. Luottamus omaan osaamiseen ja pitkä kokemus suunnittelusta rohkaisivat muutokseen.

– Suunnittelijoita on, mutta moni on sanonut, että on vaikea löytää sellaisia, joilla on painelaitteista aikaisempaa kokemusta. Tämä on ala, jolla kokemuksen kartuttaminen vie aikaa, joten oletamme, ettei kilpailutilanne ole paha.

Hallitusti alkuun

Toivanen on Statica Oy:n toimitusjohtaja ja toistaiseksi ainoa työntekijä. Yhtiökumppanin vastuulla ovat hallintoon liittyvät asiat, ja hän tulee suunnitteluavuksi, kun työmäärä kasvaa.

– Nyt aluksi on haettava tuntumaa ajankäyttöön ja oltava tarkka, että ottaa töitä sen verran kuin pystyy tekemään, hän miettii.

Yrityksen asiakkaita ovat jalostamoille, telakoille tai metsäteollisuudelle laitteita tekevät konepajat. Ensimmäiset toimeksiannot ovat liittyneet painelaitesuunnitteluun, ja yritys onkin panostanut parametriseen mallinnukseen, jolloin tavallisen painesäiliön 3D-malli syntyy parissa tunnissa.

Yritys tekee myös lujuuslaskentaa sekä kappaleiden ja rakenteiden topologian optimointia, minkä merkitys lisääntyy sitä mukaa kun 3D-valmistus yleistyy.

Toivanen korostaa Statican kokonaisvaltaista palvelua. Tarvittaessa se voi tehdä niin piirustukset, työohjeet kuin käyttöohjeet ja hankkia suunnitelmille tarkastuslaitosten todistukset. Varsinais-Suomen Yrittäjien toiminnassa uusi yrittäjä kertoo arvostavansa lakineuvontaa, joka tuo turvaa aloittavalle yritykselle. Myös järjestön kautta tulevat kontaktit ja näkyvyys ovat tärkeitä.

Kuvateksti: Motivoiva alku. Omalle yritykselle työskentely on ollut mielekästä eikä työtunteja ole laskettu, kun Statica Oy:n toimintaa on käynnistetty, Juha-Matti Toivanen sanoo.

Teksti: Eila Hannula. Juttu on julkaistu myös joulukuun Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä.