19.3.2018 klo 17:44
Uutinen

Etelä-Pohjanmaalla 7-luokkalaiset opiskelevat yrittäjämäistä toimintatapaa

Etelä-Pohjanmaalla on syksystä alkaen opetettu 7-luokalla Yrittäjämäinen toimintatapa -ainetta yhden viikkotunnin verran. Nyt opetus sai tuekseen opettajan oppaan.

Yrittäjämäinen toimintatapa – Opettajan oppaan on koonnut matemaattisten aineiden ja yrittäjyysoppiaineen opettaja Antti Iivari Nurmosta. Hankkeessa on ollut mukana opettajien lisäksi asiantuntijoina Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ja kustantajana toimiva Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.

Etelä-Pohjanmaalla haluttiin ottaa maakunnalliseksi painopisteeksi yrittäjämäinen toiminta. Ainetta varten ei ollut valmista opettajan opasta ja Antti Iivari päätyi kokoamaan sellaisen pyynnöstä.

– Oli mukava, kun sai tehdä materiaalia, jota on itse mukava käyttää. Kirja on koottu sillä ajatuksella, että se tarjoaa vaihtoehtoisia menetelmiä ja työkaluja suoraan opetuksessa käytettäväksi.

Yrittäjämäinen toimintatapa -oppiainetta opettaa monen eri aineen opettajat. Esimerkiksi Nurmossa opettajiksi on valikoitunut matemaattisten aineiden opettajat ja yksi käsityönopettaja.

Kyse on työelämätaidoista

Etelä-Pohjanmaalla tehtiin maakunnan yhteinen opetussuunnitelma, joka otettiin käyttöön lukukauden alussa.

Iivari kertoo, että on hyvä ymmärtää, että vaikka oppiaineen nimessä on sana yrittäjä, se ei tarkoita pelkästään yritystoimintaa.

– On kyse työelämätaidoista. Riippuen siitä, tuleeko nuoresta yrittäjä vai palkansaaja, jokainen tarvitsee yrittäjämäisiä taitoja, Antti Iivari jatkaa.

Opettajan opas tarjoaa konkreettisia työvälineitä yrittäjyyskasvatukseen.

– Se on työkalupakki. Siinä on myös materiaalia, jota pystyy hyödyntämään valinnaisaineissa ja yrittäjyyskasvatuksessa. Opetussuunnitelman yksi laaja-alainen tavoite on yrittäjyys- ja työelämätaidot, oppaassa on tätä tukevia työvälineitä: leikkejä ja tehtäviä.

Yritysyhteistyö rikastaa opetusta

Iivari valittiin Etelä-Pohjanmaan vuoden YES Agentiksi, eli yrittäjyyskasvattajaksi, viime vuonna.

Nurmolainen opettaja on ollut aktiviinen yrittäjyyskasvatussaralla ja rakentanut koulu-yritysyhteistyötä.

– Oma kokemukseni on, kun yrittäjiin ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä, he mielellään tulevat kouluun kertomaan yritystoiminnastaan.

– Meillä on yhteistyötä myös Teknologiateollisuus ry:n kanssa ja yksittäisten yritysten kanssa. Esimerkiksi Yrittäjän päivänä olemme järjestäneet Leijonan luola -tyyppisen kilpailun, johon olemme saaneet yrittäjiä tuomaristoon.

Iivarin pitämällä yrittäjyyden valinnaisainekursseilla opiskeltiin Diili-ohjelmasta tutulla sabluunalla ja oppilaat pääsivät ratkomaan erään yrittäjän antamaa yritykseen liittyvää pohdintatehtävää.

– Yhteistyö määrittyy aina kunkin ryhmän ja yrityksen mukaan.

Oppaan on kustantanut Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys ja siitä on tulossa sähköinen versio.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi