1.6.2020 klo 13:20
Uutinen

EVA:n kysely: Myönteinen asenne yrittäjiä kohtaan hyödyttää koko yhteiskuntaa – Yrittäjän vaurastuminenkin suvaitaan

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on teettänyt arvo- ja asennetutkimuksen, jonka mukaan suomalaisista 76 prosenttia näkee yrittäjämyönteisen asenneilmapiirin hyödyttävän koko yhteiskuntaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n arvo- ja asennetutkimus kertoo, että suomalaiset arvostat yrittäjyyttä.

Tutkimus on tehty syksyllä 2019, eli ennen koronaviruksen aiheuttamaan talouskriisiä. EVA on tehnyt arvo- ja asennetutkimusta vuodesta 1984, ja seurannut suomalaisten asenteita yrittäjyyttä kohtaa vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna Taloustutkimuksen internetpaneeliin osallistui 2 036 vastaajaa.

– Suomalaisten asennoituminen yrittäjyyteen on aina ollut arvostavaa. Muutoksen asenteissa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ovat jääneet vähäisiksi. Useampi suomalainen luottaa yrittäjiin enemmän kuin esimerkiksi hallitukseen tai kansalaisjärjestöihin, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo.

Tutkimuksen mukaan myös suhtautuminen yrittäjien vaurastumiseen on myönteistä. Vastaajista 56 prosenttia ajattelee, että yrittäjän vaurastuminen on vain hyvä asia, koska se nostaa myös muiden elintasoa. Päinvastaista mieltä on 22 prosenttia vastaajista. EVA:n tietojen mukaan asenne on vuosien saatossa muuttunut vaurastumiselle positiivisemmaksi. Vuonna 2011 selvästi harvempi suhtautui varauksettoman myönteisesti yrittäjien vaurastumiseen.

– Eri väestöryhmien mielipide-erot ovat suurimmillaan puolueiden äänestäjäryhmien kohdalla. Ne jakaantuvat kahteen leiriin, porvareihin ja vasemmistoon, Haavisto sanoo.

Vasemmistoa kannattavien joukoissa 27 prosenttia ei suhtaudu varauksettoman positiivisesti yrittäjien vaurastumiseen. Vihreiden joukoissa osuus on 42 prosenttia ja SDP:n kannattajista 47 prosenttia ei suhtaudu varauksettoman positiivisesti yrittäjien vaurastumiseen.

EVA:n analyysin mukaan vastaajat eivät kuitenkaan ole yrittäjävastasia, vaan suhtautuvat yrittäjyyteen sinänsä positiivisesti.

Positiivisimmin yrittäjien vaurastumiseen suhtautuivat kokoomuksen kannattajat sekä keskustan, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, RKP:n ja Liike Nytin kannattajat.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi