Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Fadumo Ali on Suomen Yrittäjien maahanmuuttajataustaisten yrittäjänaisten mentorointiohjelman keulakuva.
5.4.2022 klo 15:21
Uutinen

Fadumo Ali perusti kaksi vuotta sitten sote-yrityksen ja pyörittää nyt miljoonabisnestä – ”Kaikilla on mahdollisuus unelmoida, yrittää ja onnistua”

Fadumo Ali sai kaksi vuotta sitten kuulla olevansa hullu, kun hän kertoi jättävänsä terveydenhoitajan työnsä ja ryhtyvänsä yrittäjäksi. Nyt hänen Hoiwa-yrityksensä tekee miljoonien liikevaihtoa.

Fadumo Alin Hoiwa-yritys välittää hoitajia eri sairaanhoidon ja terveydenhoidon yksiköihin, sekä suunnittelee parannuksia kotisairaanhoidon palveluiden tasoon. Vuonna 2020 aloittaneen yrityksen toimistossa työskentelee jo kymmenen henkilöä, ja sen listoilla on terveydenhuollon 2 500 ammattilaista.

Vuonna 2020 yrityksen liikevaihto oli puoli miljoonaa euroa ja toisella tilikaudella jo 4,2 miljoonaa euroa.

– Olen kiitollinen Suomelle, johon tulin 32 vuotta sitten pikkutyttönä. Tämä maa on antanut minulle upeita mahdollisuuksia, ja olen yrittänyt niitä parhaani mukaan käyttää, Fadumo Ali sanoi tiistaina kiitospuheessaan, kun hänet palkittiin Espoon vuoden yrittäjänä.

Pakolaislapsetkin voivat löytää Suomessa oman tiensä ja tuottaa hyvää monille.

Fadumo Ali

Valinnan tehneet espoolaiset yrittäjäkollegat kiinnittivät huomiota siihen, että Hoiwa Oy on palkannut huomattavan määrän vaikeasti työllistyviä maahanmuuttajia. Lisäksi palkintoperusteluissa mainitaan, että yritys pystyy tarjoamaan työntekijöilleen normaalia paremman palkkatason sekä hyvät työolot.

– Tämä tunnustus osoittaa, että pakolaislapsetkin voivat löytää Suomessa oman tiensä ja tuottaa hyvää monille, Fadumo Ali sanoi kiitospuheessaan.

Hän sanoi myös haluavansa vaikuttaa siihen, että Suomessa ei ole väliä, mistä olet kotoisin.

– Että kaikilla on mahdollisuus unelmoida, yrittää ja onnistua. Että mahdollisimman monelle tulisi kokemus, että ahkera työ palkitaan.

Nyt Hoiwa Oy:n tavoitteena on laajentaa toimintaansa myös kansainvälisille markkinoille sekä hakeutua pörssiin.

Vaikea alku

Alku yrittäjänä ei kuitenkaan ollut helppo. Aloittaessaan yrittäjän Ali oli neljän lapsen yksinhuoltaja ja aloittamassa lisäksi diabeteshoitajan opinnot.

– Aikataulu on haaste, mutta nyt on pakko takoa, kun yritys on lähtenyt hyvin käyntiin, Ali kertoi vuonna 2020 Yrittäjämedioiden haastattelussa.

Yritys lähti räväkästi liikkeelle, sillä hoitajatarve oli koronakeväänä 2020 kova. Kesällä tarve laantui, ja hoitajat menivät kesätöihin muualle. Syksyllä toimintaa piti herätellä käyntiin uudelleen. Alihankintaverkostoon oli vaikea päästä pienenä toimijana.

Yksi ensimmäisistä alihankintasopimuksista oli myös huono.

– Minua ei saa halpatyövoimaksi. Menin paikanpäälle keskustelemaan ja sain kaikki ehtoni läpi asiakkaan kanssa, Ali kertoi vuonna 2020.

Suomessa pikkulapsesta asti asunut Ali kertoi vuonna 2020 Yrittäjämedioille törmänneensä ennakkoluuloihin. Pankkitilin avaaminen yritykselle ei onnistunut ensimmäisen pankin kanssa, mutta hän ei saanut selitystä sille, miksi hän ei kelvannut yritysasiakkaaksi.

Myös hänen kielitaitoaan testattiin.

– Katsotaan osaanko ja ymmärränkö kaiken. Oletus on, etten puhu suomea enkä osaa pitää puoliani. Yleensä ennakkoluulot kaikkoavat, kun menen paikan päälle ja ihmiset tutustuvat minuun. Olen vahva persoona ja puhun asioista suoraan, hän kertoi vuonna 2020.

Tässä jutussa on hyödynnetty Fadumo Alin Yrittäjämedioille antamaa haastattelua vuodelta 2020.

Toimitus
Toimitus