Fennovoiman ydinvoimalahanke on työllistänyt useita pieniä yrityksiä. Kuva: Getty Images
3.5.2022 klo 10:56
Uutinen

Fennovoiman uutinen saavutti yrittäjän lounastunnilla: ”Toivon, ettei tehty työ mennyt hukkaan”

Fennovoiman työmaalla seitsemän vuoden ajan urakoinut yrittäjä toivoo, että ydinvoimalahanketta jatketaan vielä jossain muodossa.

Fennovoima kertoi eilen maanantaina purkaneensa Rosatomin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen. Syiksi kerrottiin viivästykset ja ”Rosatomin kyvyttömyys” Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeessa. Sen sijaan Venäjän sotaa ei mainittu merkittävänä syynä päätökselle, vaikka Fennovoiman mukaan se on lisännyt hankkeen riskejä.

– Tämä on helpotus. Hyvä että asia ratkaistiin ja että Venäjältä ei tule laitosta, Pyhäjoen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Toni Kippola sanoo.

Hänen mielestään Fennovoiman ja muiden suomalaisten toimijoiden luottamus kärsisi pahoin, jos ydinvoimahanketta olisi jatkettu venäläisten kanssa nykyisessä maailmantilanteessa ja Ukrainan sodan ollessa käynnissä.

– Paikalliset yrittäjät ovat olleet pitkään löysässä hirressä. Toki tämä on monelle heistä taloudellisesti merkittävä asia ja harmittaa yrittäjien puolesta.

– Elämä kuitenkin jatkuu ja muita töitä löytyy varmasti, Kippola jatkaa.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä ei lupaillut maanantain tiedotustilaisuudessa hankkeelle nopeaa jatkoa.

Yrittäjä: Tavallaan yllätys

Pyhäjoella omaa sähköalan yritystä 30 vuoden ajan pyörittänyt Hannu Anttila ehti tehdä töitä Fennovoiman työmaalla noin seitsemän vuoden ajan.

Hän sai tiedon sopimuksen purkamisesta ruokatunnilla median välityksellä.

– Jotakin ratkaisua odotin. En osaa sanoa, oliko tämä se. Tavallaan yllätyksenä se tuli, miten radikaaliin päätökseen päädyttiin. Toki tiesin, ettei nykyinen tilanne voi jatkua. Oikea ratkaisu tämä oli.

Uutisen jälkeen Anttila ja muut yrittäjät saivat yhteydenottoja aliurakoitsijoilta. Tunnelma oli epätietoinen ja osin surullinen.

Anttila on tehnyt töitä työmaalla lähes viikoittain, viime aikoina hieman vähemmän kuin kiireisimpinä aikoina. Hän on työllistänyt myös yhden asentajan.

– Ei tämä hirveästi vaikuta omaan liiketoimintaani enää tässä vaiheessa. Takavuosina Fennovoima oli merkittävämpi asiakas yritykselleni. Toki tässä toivoo, ettei tehty työ ole mennyt hukkaan. Maksut ovat ainakin minulle tulleet töistä ajallaan, yrittäjä kertoo.

Tällä hetkellä aliurakoitsijat keräävät purkavat työmaakonttejaan ja varastojaan alueella ja poistuvat hiljalleen. Anttilakin käy vielä työmaalla, sillä purkaminen ei käy hetkessä.

Jatkosta hän ei uskalla sanoa mitään.

– Lyhyellä aikavälillä ei varmaankaan tapahdu mitään merkittävää. Toki toiveissa on, että alueelle nousee vielä ydinvoimala ja että toiminta jatkuisi jollain tavalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on kertonut selvittävänsä lähiaikoina, mitä laitostoimitussopimuksen päättäminen käytännössä tarkoittaa.

Pauli Reinikainen