14.3.2022 klo 14:09
Uutinen

Gallup: Yrittäjät valmiita palkkaamaan ukrainalaisia – Edellyttää rekisteröintiä

Yrittäjät ovat laajalti valmiita palkkaamaan ukrainalaisia töihin, kertoo tuore Yrittäjägallup

Yrittäjägallupin vastaajista 37 prosenttia kertoo olevansa valmis ukrainalaisten palkkaamiseen.

Mitä enemmän henkilöitä yritys työllistää, sitä vahvemmat palkkaamisaikeet ovat. 10–19 henkilöä työllistävissä yrityksissä 64 prosenttia on valmis palkkaamaan Ukrainasta saapuvia ihmisiä. Yli 20 henkilöä työllistävissä peräti 79 prosentilla on valmius palkata.

Yrittäjistä 36 prosenttia ei ole aikeissa palkata Ukrainasta saapuvia. Tässä ryhmässä on paljon yksinyrittäjiä, joilla ei ole tarkoitus palkata työntekijöitä. 27 prosenttia ei osaa vastata.

Toivomme viranomaisilta tähän selkeitä ohjeita ja nopeaa prosessia.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä

Yrittäjä voi palkata Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä, sanoo asiantuntija, juristi Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä.

–  Suomi myöntää ukrainalaisille tilapäistä suojelua, jonka nojalla heillä on työnteko-oikeus. Työnteko-oikeus edellyttää Ukrainasta saapuneelta rekisteröintiä, minkä tekee poliisi tai rajaviranomainen, Mäkelä sanoo.

–  Työnantaja voi ottaa ukrainalaisen työhön, kunhan hänet on rekisteröity ja hänelle on myönnetty tilapäinen suojelu. Työnantajan on varmistuttava, että ukrainalainen henkilö on saanut tilapäisen suojelun päätöksen ennen kuin hänet voidaan palkata. Työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijällä on työnteko-oikeus, Mäkelä muistuttaa.

– Toivomme viranomaisilta tähän selkeitä ohjeita ja nopeaa prosessia, Mäkelä jatkaa.

– Yrittäjien palkkaamishaluun vaikuttaa varmasti se, että ukrainalaiset ovat yleisesti olleet pidettyjä ja ammattitaitoisia työntekijöitä, Mäkelä lisää.

Tilapäisen suojelun direktiivi on EU-maiden sisäministereiden vahvistama. Koska vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, monet käytännön kysymykset ovat vielä avoinna. Yleiset linjaukset ovat olemassa, mutta on mahdollista, että maihin tulee kansallisia erityispiirteitä. 

Yrittäjien ajatukset ovat Ukrainan kansan puolella.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

Yrittäjien auttamishalu on muutenkin ilmeinen. Yrityksistä 70 prosenttia aikoo auttaa jotenkin Ukrainaa tai ukrainalaisia.

– Yrittäjien ajatukset ovat Ukrainan kansan puolella. Ukrainan kansa kärsii sodasta eniten. Ukraina tarvitsee kaiken mahdollisen tukemme, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Tutkimuksessa haastateltiin 4.–9. maaliskuuta 1 293 yrityksen edustajaa. Virhemarginaalin on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Toimitus
Toimitus