Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.5.2024 klo 11:10
Uutinen

Yrittäjyys selätti lukihäiriön

Keltamo Median Matti Koukkarin (28) matka yrittäjäksi ei ollut itsestäänselvyys. Tai ehkä se olikin. Lukio ei ollut nimittäin vaihtoehto lukihäiriöiselle, vaan piirre ohjasi työelämään jo 14-vuotiaana ja siitä merkonomiopintoihin. Tämä sopi omatoimiselle, käytännön oppijalle vallan hyvin. Matti jatkoi ammattikorkeakoulussa kansainvälisen liiketalouden opintoja, mutta burnout iski oppimisvaikeuksien takia ennen työharjoittelua. Aloillaan hän ei kuitenkaan osannut olla, vaan työnteko kaupan alalla ja satunnaiset kuvaustehtävät jatkuivat sairauslomallakin. Nämä piirteet ohjasivat väkisinkin yrittäjyyden polulle.

Yrittäjäksi puolivahingossa

Keltamo Media on joensuulainen video- ja valokuvausta sekä podcast-tuotantoja tarjoava yritys, joka tarjoaa myös näiden kouluttamista. Yrityksen tarina sai alkunsa, kun tuttava houkutteli Matin ensin video- ja markkinointiharjoittelijaksi Rookie Communications Oy:lle. Harjoittelun aikana Matin kiinnostus audiovisuaaliseen puoleen kasvoi ja hän sai enemmän vastuuta tuottajana onnistumisten kautta.

– Tästä rohkaistuneena päätin irtisanoutua päivätyöstä kokonaan ja nostaa vastuun tasoa entisestään. Rookiella jatkoin alihankkijana oman toiminimen alla. Minun ei alun perin pitänyt ikinä ryhtyä yrittäjäksi, mutta näin pääsi puolivahingossa käymään, Matti kertoo.

Vapaus näkyy projekteissa

Nykyisin Keltamo Media tarjoaa palveluita pienemmistä somekuvauksista suuriin tv-tuotantoihin ja toimii koko Suomen alueella.

– Nautin siitä, että voi olla itse toiminnan keskiössä ja valita projekteja vapaasti. Vaikka olen yksinyrittäjä, olen koonnut ympärilleni tiimin eri alan osaajia ja yrittäjiä. Nämä henkilöt ovat luottokumppaneita, joiden kanssa mahdollistuvat isotkin projektit, hän lisää.

Tällä hetkellä asiakkaat tulevat pääasiassa verkostojen kautta ja tuttavalta tuttavalle -periaatteella. Matti tekee myös itse myyntiä, esimerkiksi sopimalla tapaamisia. Monenlaisia projekteja on mahtunut matkaan.

– Yksi mieleenpainuvimmista projekteista oli viime kesänä Karelia-ammattikorkeakoululle toteutettu ”Osaajia harvaan asutulle alueelle” -video. Siinä työskenteli loistava tiimi ja videotuotannossa sai leikitellä melko vapaasti, Matti muistelee. Sellaiset projektit ovat se tämän työn suola, missä annetaan vapaat kädet ja luovuus pääsee kukkimaan, hän lisää.

Yksinyrittäjä ei ole yksin

Yksinyrittäjänä toimiva Matti kokee yhteisöllisyyden tärkeänä ja toivoo, että olisi hyödyntänyt verkostoja ja muihin alan yrittäjiin tutustumista jo aiemmin. Muutama vuosi sitten hän alkoi verkostoitua aktiivisemmin ja osallistua yhteisöllisin tapahtumiin ja koulutuksiin. Matti lähti mukaan myös Nuorten Yrittäjien toimintaan.

– Yhteisöllisyys ja verkostot ovat todella tärkeitä. Muihin yrittäjiin tutustuminen on ollut kallisarvoista, myös oman alan ulkopuolelta. Nuorissa Yrittäjissä on tullut osallistuttua sellaisiinkin tempauksiin, mihin ei muuten tulisi lähdettyä. Tämä on ollut erinomainen keino siihen, ettei tule istuttua sisällä koko päivää editoinnin parissa koneella, vaan pääsee liikkumaan ja samalla tapaamaan uusia ihmisiä, Matti kertoo.

Koukkarin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat suurempien tuotantojen tavoittelu, jotka tuovat myös vapautta. Hän valmistelee myös omia projektejaan, kuten esikoisdokumenttia ja lyhytelokuvaa. Uusi, innovatiivinenkin yritys on perustettu, mistä kuullaan piakkoin lisää!

Teksti: Iitu Sihvonen, Joonas Hiltunen

Kuva: Matti Koukkari