10.12.2019 klo 12:35
Uutinen

HalpaHallin Janne Ylinen on kauppias henkeen ja vereen – ”Työ kaupassa vaikutti koulunkäyntiinkin”

Janne Ylinen on kasvanut isänsä perustamassa HalpaHallissa ja nyt 50-vuotias kauppaketju kasvaa hänen ohjissaan.

Pikkupoikana Janne Ylinen pakkasi karkkipusseja hyllyyn Kokkolan HalpaHallissa. Miehenalku oli mielellään kaupan touhuissa mukana, ja oli mainoskuvissakin.

Janne Ylisen isä, kauppaneuvos Esko Ylinen perusti HalpaHallin vuonna 1969. Oliko Jannella ajatus jo pikkupoikana, että hän haluaa kauppiaaksi isänsä lailla?

– Kyllähän se asia oli jo varhain mielessä, hyvissä ajoin alettiin valmistautua siihen, Janne Ylinen kertoo.

Nuoren Jannen ensimmäinen varsinainen kesätyöpaikka oli HalpaHalli-ketjun liike Kaustisilla. Hän ajoi töihin joka aamu Honda Monkey -mopolla perheen Evijärven mökiltä.

Töihin kuului muun muassa kuormien purkua ja tavaroiden laittamista hyllyihin. Näin kului kesä jos toinenkin ja Janne kasvoi kaupan mukana ja osana sitä.

– Työ kaupassa vaikutti lukioaikana jo koulunkäyntiinkin, Janne Ylinen kertoo.

Janne ei lähtenyt opiskelemaan

Ylioppilaaksi Janne Ylinen kirjoitti 1994. Hän oli lähdössä opiskelemaan, mutta Esko-isä sanoi, että ”minä teen Janne sinulle oman kauppakorkeakoulun”. Eli isä pyysi poikaansa jäämään perheyritykseen töihin.

Miltä se silloin tuntui nuoresta miehestä?

– Olihan se pysäyttävä hetki, elämän yksi tärkeä päätös, Janne Ylinen toteaa.

– Se, että on perheyrityksessä töissä – se tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia oppia asioita, nähdä monelta kulmalta, Ylinen sanoo.

– Jos olisin lähtenyt opiskelemaan, niin olisihan sielläkin toki oppinut, toisella tavalla. Ja olisi mennyt monta vuotta.

Janne Ylinen on työn ohessa opiskellut taloushallintoa ja kansainvälistä markkinointia.

Suuriin saappaisiin

Isä-Esko antoi pojalleen paljon vastuuta. Hän antoi Jannelle ruutupaperilla kolme avainsanaa: atk, osto ja markkinointi.

Ensimmäinen pesti oli Pietarsaaressa myymälähommissa. Siellä hän oppi asiakaspalvelua ja sen, että myymälän pitää olla siisti.

Sittemmin Janne Ylinen kiersi 1990-luvulla ketjun myymälöitä, kun HalpaHallit ottivat käyttöön automaattisen tilaus- ja kassajärjestelmän.

Pitkien päivien aikana Ylinen oppi muutosten läpiviemistä.

Tavaroiden ostopuolella oppia tuli kantapään kautta.

– 1990-luvun lopulla kun tulin ostohommiin, minulle pistettiin aika isot saappaat jalkaan. Vastuullani oli urheilu ja vapaa-aika sekä kodin elektroniikka. Ne ovat nyt merkittävä osa toimintaa, Janne Ylinen kuvailee.

– Pojalla oli iso hiekkalaatikko, tosi paljon vastuuta ja puhutaan miljoonien eurojen tuoteryhmistä. Palaute oli ankaraa ja monesti tuntui, ettei tästä tule yhtään mitään, Janne Ylinen on todennut Ylen haastattelussa.

Toimitusjohtajaksi vuonna 2000

Toimitusjohtaja Janne Ylisestä tuli virallisesti jo vuonna 2000. Janne Ylinen, perustajaisä Esko Ylinen ja apulaisjohtaja Harri Isohanni muodostivat vahvan johtokolmikon.

– Alkuvaiheessa työ oli paljon arkijohtamista, mutta oli minulla visio jo 2000-luvun alussa lähteä viemään yritystä strategisen johtamisen suuntaan. Muuttuvassa maailmassa pitää pystyä muuttumaan, Janne Ylinen sanoo.

Hän on joutunut vuosien varrella haastamaan isäänsä ja edellistä sukupolvea. Isä-Esko on HalpaHallin hallituksen puheenjohtaja.

Reilut puolenkymmentä vuotta sitten Janne Ylinen lähti toteuttamaan uutta strategiaa ja liiketoimintamallia.

– Arvostan ja kunnioitan isääni ja Harria. Yhtiön kasvaessa tarvitaan uudenlaista strategiaa ja johtamista, Janne Ylinen kuvailee.

Myös yt-neuvotteluja on matkan varrella jouduttu käymään – toisaalta on koko ajan investoitu uuteen.

Kymmeniä myymälöitä

50 vuodessa HalpaHalli on kasvanut pienestä kaupasta suureksi ketjuksi. Myymälöitä on tällä hetkellä 35. Ne sijaitsevat enimmäkseen läntisessä Suomessa, eri puolilla Pohjanmaata. Pohjoisimmat myymälät ovat Oulun seudulla ja uusin myymälä on Äänekoskella.

Lokakuussa julkistettiin HalpaHallin 50-vuotishistoriikki nimeltään Talo, jonka Esko rakensi – HalpaHallin värikkäät vuodet 1969–2019. Hippo Taatilan kirjoittama 400-sivuinen kirja on laaja kuvaus Halpahallin historiasta ja samalla myös suomalaisen vähittäis- ja tukkukaupan murroksesta ja muutoksesta.

Työntekijöitä HalpaHalleissa on noin 1500 ja liikevaihto oli 290 miljoonaa vuonna 2018. Tuotesortimentti on laajentunut vuosien varrella.

– Päivittäistavarapuoli on kehittynyt. Kaikissa myymälöissä on laaja elintarvikeosasto, on muotia, monenlaisia taloustavaroita, elektroniikkaa, Ylinen kuvailee.

Moni myymälä on paraikaa uudistuksen kohteena, esimerkiksi Vaasan ja Kiimingin HalpaHallit. Viime vuonna HalpaHalleissa oli brändiuudistus, jossa logoa ja ilmettä uusittiin.

Verkkokauppa vuonna 2017

Verkkokaupan HalpaHalli avasi 2017. Tai no, ensimmäisen kerran verkkokauppa avattiin jo vuonna 2000, mutta nykymuotoisena siis 2017.

– Verkkokauppa on vielä pieni, mutta tärkeä osa. Se kasvaa ja kehittyy koko ajan. Tällä hetkellä verkkokauppa myy yhden pienen kivijalkamyymälän verran, Janne Ylinen kertoo.

HalpaHallin verkkokaupan suurin asiakasryhmä on pääkaupunkiseudulta. Verkkokaupan kautta tilataan esimerkiksi polkupyöriä ja kulutuselektroniikkaa kuten televisioita.

Pitäisikö HalpaHallin avata kivijalkamyymälä pääkaupunkiseudulle?

– Aika näyttää, vastaa Ylinen diplomaattisesti.

– HalpaHalli hakee kasvua sekä myymäläverkostoa että verkkokauppaa kasvattamalla, Janne Ylinen sanoo.

Ei alkoholia ja tupakkaa myymälöissä

Kristilliset arvot ovat näkyneet HalpaHallin toiminnassa vahvasti. Ketjun kaupoissa ei myydä tupakkaa ja alkoholia.

– Ei tästä ole tarvinnut keskustella. Ei bisnes ole kiinni tupakan ja alkoholin myynnistä, Janne Ylinen toteaa.

Kauppojen sunnuntaiaukiolo vapautui jo vuosia sitten, mutta HalpaHallit olivat pitkään kiinni sunnuntaisin. Vuoden 2018 lopulla isä ja poika Ylinen pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa kertoivat, että HalpaHallit ovat jatkossa auki myös sunnuntaisin.

Kauppa elää asiakkaiden varassa. HalpaHallinkin oli pakko tehdä valintoja, jotta he pystyvät pitämään 1500 ihmistä työllistävän yrityksen iskussa.

Noin sata matkapäivää

Matkapäiviä Janne Yliselle kertyy vielä runsaasti, vaikka neljän lapsen isä on niitä vähentänyt.

– Satakunta päivää niitä kertyy, vaikka en enää ostoja teekään, Janne Ylinen kertoo.

Ulkomaanmatkojen lisäksi hän reissaa kotimaassa ymmärrettävästi HalpaHalli-ketjun myymälöissä. Helsingissä hän käy säännöllisesti, koska on Fennian hallintoneuvoston puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien kaupan ja palveluiden valiokunnan jäsen.

Mitkä fiilikset 50-vuotisjuhlavuotta viettävällä HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylisellä on nyt?

– Oikein hyvät fiilikset. Asiakkaille on ollut paljon tuotelanseerauksia, omalla designilla muun muassa Arabiaa ja Finlaysonia, Ylinen kertoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Juttu on julkaistu Yrittäjä-lehdessä 5/2019