Matkailu on tärkeä elinvoiman lisääjä Kanta-Hämeessä. Vanajavesikeskuksen digitoimat maastopyöräreitit ja kiintorastiverkostot ovat vapaasti myös hämäläisten virkistyskäytössä. kuva Jari Salonen
3.10.2023 klo 08:29
Uutinen

Hämeen Yrittäjät haastaa mukaan – Vedestä leipää

Puhdas ja monimuotoinen ympäristö on arvokkain pääomamme, jonka varaan tulevaisuuden hyvinvointia tulee rakentaa. Hämeen Yrittäjät haastaa kaikki hämäläiset mukaan tekemään käytännön tekoja viihtyvyyden ja terveen luonnon puolesta. Hiilineutraaliuden lisäksi tavoitteena ovat puhtaat vedet. Hämeen Yrittäjät on yksi kahdeksasta Vanajavesisäätiön perustajajäsenestä. Säätiö ylläpitää Vanajavesikeskusta, jonka tehtävä on parantaa vesistön tilaa, jotta matkailu, virkistyskäyttö, kalastus ja luonnon monimuotoisuus rikastuttaisi myös tulevien hämäläisten elämää.

Vanajavesi on laaja vesistöalue, joka saa alkunsa eteläisestä Hämeestä. Latvavedet kulkevat viittä jokea pitkin Janakkalassa sijaitsevaan Kernaalanjärveen ja sieltä Hämeenlinnan kautta kohti Satakuntaa ja Kokemäenjokea sekä lopulta Itämereen. Matkalla on 370 järveä ja suuri määrä hämäläistä kulttuurimaisemaa.

Ympäristökasvatus tärkeässä roolissa

– Ympäristökasvatus on keskeinen osa tätä työtä. Käynnissä on kolmasluokkalaisille suunnattu Vesireppu kaikille -hanke, eskareiden Lähiluonnon ihmeitä sekä perhehanke Kalan lumoissa. Veden matkassa -luontotuokioita on järjestetty Hattulassa Nihattulan koulun 1-2 luokkalaisille sekä Riihimäellä Jukolan koulun ekaluokkalaisille, Vanajavesikeskuksen vt. pääsihteeri Eeva Einola kertoo.

Jukolan koululle pidetyissä luontotuokioissa opittiin uutta Vantaanjoen latvavesistä mm. ottamalla vesinäytteitä ja tutkimalla veden pienimpiä eliöitä sekä luonnosta kerättyjä aarteita mikroskoopin avulla. Luontotuokion lopuksi oppilaiden kanssa keskusteltiin lähivesien suojelun tärkeydestä ja jokaisen omasta toiminnasta lähiluonnon suojelemiseksi. Luontotuokiot jatkuvat vielä Lopella ja Hausjärvellä.

Vesistömatkailua ja virkistyskäyttöä

Suunta luontoon -hanke kehitti digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja yrittäjiltä saatujen ideoiden pohjalta. Lopputuotteina oli uudenlainen järvisuunnistussovellus digitaalisine kiintorastiverkostoineen ja 260 kilometriä digitoituja maastopyöräreittejä.

– Kohteet ja reitit valittiin yhteistyössä yrittäjien ja käyttäjien kanssa. Lopputuloksena meillä on kahdeksan maastopyöräreittiä ja tusinan verran kiintorastiverkostoa, jotka sijaitsevat kattavasti ympäri maakuntaa, Einola toteaa.

Vesistöjen kunnostustyöt ovat keskuksen perustehtäviä. Nämä tarkoittavat esimerkiksi valumavesiä puhdistavien laskeutusaltaiden rakentamista ja kosteikkoalueiden ja jokiuomien ennallistamista, kalojen vaellusyhteyksien palauttamista, rantalaitumien perustamista ja vieraslajien poistamista. Tutustu toimintaan verkossa Vanajavesi.fi, osallistu, tue toimintaa tai tee omia arjen tekoja puhtaamman ympäristön eteen.