Hande Huhtinen sanoo Nakki-Hannun tavoittelevan laajentumista Pirkanmaalta muualle Suomeen. – Kuitenkin niin, että pysytään tilanteen herroina. Kuva: Johanna Erjonsalo
26.12.2021 klo 10:04
Uutinen

Parinkymmenen baarivuoden jälkeinen lomautus teki Hande Huhtisesta nakkitehtailijan − yritys sai nimen Instagram-kommentista

Hande Huhtisen ideana oli perustaa hot dog -baari, mutta lopulta neljä kaverusta pistikin pystyyn nakki- ja makkaratehtaan.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjä+-lehdessä. Voit tutustua lehteen ja tilata täällä.

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 Hande Huhtinen, 45, oli lomautettuna kuten niin moni muukin ravintola-alalla. Huhtinen oli yli 20 vuoden ajan tottunut palvelemaan asiakkaita baaritiskin takana, viimeisimpänä olutravintola Konttorissa Tampereella.

Ollessaan lomautettuna ruoanlaittoa vakavamminkin harrastanut Huhtinen päätti kysyä naapurissa sijainneen 4 vuodenaikaa -ravintolan makkarantekokoneita lainaksi. Hän oli usean vuoden ajan käynyt tekemässä koneilla makkaroita, ja tuollakin kerralla oli tarkoitus tehdä kesän makkarat itselle ja muutamalle kaverille.

− Toista erää olin tekemässä, kun kuulin, että ravintola on luopumassa makkaranteosta.

Syntyi idea ostaa ravintolan makkarakoneet, ja yhtiökumppaneiksi mukaan lähti Huhtisen kolme kaveria.

− Alkuperäinen idea oli perustaa hodaribaari, mutta kaveri sanoi, että tehdään ensin tehdas.

Nimensä Ylöjärvelle asettunut yritys sai Huhtisen Instagramissa julkaisemasta makkarantekokuvasta, johon ilmestyi kommentti ”Nakki-Hannu”. Tutun kommentoijan naama puolestaan päätyi uuden yrityksen logoon.

Huhtisen mukaan raakamakkaroiden ja -nakkien teko on testaamista, epäonnistumista ja korjaamista. Lopulta syntyy kunnollista.

− Sitä saa ideoita mauista, jotka voisivat sopia yhteen. Joskus täytyy toki todeta, että hyvä idea mutta ei toimi, Huhtinen nauraa.

Toimivia makuja onkin löytynyt. Akateeminen Kiuas-Seura ry. palkitsi syksyllä Nakki-Hannun Italialaisen aamiaisnakin vuoden parhaana raakamakkarana.

Tarkoitus on olla jollain aikataululla valtakunnallinen. Kuitenkin niin, että pysytään tilanteen herroina

Hande Huhtinen

Aluksi Nakki-Hannun tuotteita levitettiin Pirkanmaalla yhteistyöravintoloiden kautta ja ”pikkuhiljaa päästiin kauppoihin ja ravintoloiden ruokalistoille”. Ensimmäisen työntekijänsä Nakki-Hannu palkkasi tänä syksynä.

− Tarkoitus on olla jollain aikataululla valtakunnallinen. Kuitenkin niin, että pysytään tilanteen herroina, Huhtinen toppuuttelee.

Lisää näkyvyyttä tulee Tampereen uudella Nokia Arenalla. Siellä Tap Room -ravintolassa tarjoillaan Nakki-Hannun tuotteita, ja makkaratehtailija saa myös oman nimikkoannoksen.

− Hannun Pannussa on reilusti makkaraa ja lisukkeita.

Mikko Heino
Mikko Heino