Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.2.2017 klo 08:02
Uutinen

Hankinnoissa voi kuulla yrittäjiä ennakkoon

Ennen kilpailutusta voi järjestää yrittäjille kuulemistilaisuuden, jossa he voivat kertoa minkälaisiin kilpailutuksiin he pystyvät vastaamaan. Missään ei ole kielletty näin toimimasta.

Hankintalaki on uudistunut muun muassa siten, että sääntelyä on purettu. Pienhankintojen raja nostettiin 60 000 euroon, mikä tarkoittaa kunnille vapaampia käsiä kilpailuttaa siten, että paikalliset yrittäjätkin voivat osallistua. Pienhankinta voi olla kunnan kassavirrassa pieni asia, mutta pienyritykselle merkittävä osa liikevaihtoa.

– Kunnalle sellainen toive, että järjestäkää ennen yksittäistä kilpailutusta yrittäjille keskustelutilaisuus ennakoivalle vuoropuhelulle. Yrittäjillä olisi tilaisuus kuulla, minkälainen kilpailutus on tulossa ja he voisivat kertoa, miten pystyisivät kilpailutukseen vastaamaan. Keskustelua voisi käyttää muokkaamaan kilpailutusta siihen suuntaan, että paikalliset yrittäjät voivat siihen osallistua. Siitä hyötyisivät molemmat osapuolet, sanoi Hämeen Yrittäjien hankinta-asiamies Timo Ilomäki.

Yleisin ongelma hankinnoissa on se, että kunnat eivät tiedä hankintojensa vaiheita. Vasta kun sopimus on päättymässä, havahdutaan siihen että hankinta on käsillä. Silloin ei aikaa enää ole esimerkiksi ennakoivaan vuoropuheluun.

– Tästä syystä monessa kunnassa päädytään kilpailuttamaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin, Ilomäki totesi.

Timo Ilomäki oli Humppilan Yrittäjien ja kunnan yhteisessä aamukahvitilaisuudessa antamassa vinkkejä hankintojen ja kilpailutusten tekemiseen. Tilaisuudessa keskusteltiin myös urheilukentän kunnostamisesta, päiväkodista ja terveyspalvelujen kilpailutuksesta.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi