11.2.2020 klo 15:52
Uutinen

Hansel kilpailuttaa siivoustarvikkeita 50 miljoonalla – Yksikään suomalainen pk-yritys ei pysty osallistumaan

Hansel kilpailuttaa paraikaa puhtaanapidon tarvikkeita. Hankinnan arvo on 50 miljoonaa euroa, eikä hankintaa ei ole ositettu tuoteryhmittäin eikä alueellisesti. Yrittäjät ja SY:n hankinta-asiantuntija ovat pöyristyneitä.

– Hankintalaki ja terve järki sanovat, että hankinnoissa tulee huomioida pk-yritysten osallistumismahdollisuudet. Suomessa yritykset ovat pieniä. Kilpailua ei saa tässä maassa aikaiseksi muuten kuin ottamalla tarjouksia myös pieniltä, Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin ja Lapin hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus toteavat tuoreessa kannanotossaan Lapin Yrittäjien verkkosivuilla.

Hansel ja KL-Kuntahankinnat yhdistyivät syyskuussa 2019. Suomeen syntyi valtava yhteishankintayksikkö. Organisaatiota perusteltiin julkisten varojen käytön tehostumisella sekä ammattimaisuudella. Yrittäjät epäilivät yhdistymistä.

Suomen Yrittäjien pelkona olivat massiiviset kilpailutukset, joissa tietyn tuoteryhmän hankinnat päätyvät volyymin vuoksi suuryrityksille. Saman alan markkinat suljettaisiin sopimuksilla useiksi vuosiksi. Hansel vakuutti silloin, ettei näin käy vaan hankinnat ositetaan.

Asiantuntijat: ”Tarkoittaa, että vain pari kansainvälistä tukkua pystyy osallistumaan”

Puhtaanapidon tarvikkeiden tarjouspyyntöön on yhdistetty mm. puhdistusaineet, jätesäkit, siivousliinat, luudat, saippuat, hiustenhoitoaineet, kuljetukset, pesuaineet, desinfiointiaineet, henkilökohtaisen hygienian tuotteet ja käsipyyhkeet. Hankinnassa on mukana 150 hankintayksikköä ja toimittajia valitaan yksi.

Keskinarkauksen mukaan tyrmistyneet yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä, että eivätkö he nyt voikaan enää tarjota valmistamaansa tai myymäänsä tuotetta ilman, että he tarjoavat myös kaikkia muita listattuja tuotteita. Hankinnan arvo on yli 50 miljoonaa euroa.

Jos hankinnat toteutetaan Hanselin malliin kymmenien miljoonien eurojen kokonaisuuksina, ei suomalaisilla pk-yrityksillä ole mitään mahdollisuuksia osallistua kilpailutukseen.

– Vain pari kansainvälistä tukkua voi myydä julkisille organisaatioille mitään. Lisäksi valtio näin sulkee markkinat neljäksi vuodeksi kaikilta muilta toimijoilta pitäen huolen, että seuraavalla kierroksella tarjoajia on vähemmän, hinta on korkeampi ja kotimaiset pk-yritykset ovat joko lopettaneet toimintansa tai ainakin lopettaneet julkiselle sektorille myymisen, Grekin ja Keskinarkaus sanovat.

Parhaimmillaan julkinen hankinta voisi olla kasvavalle yritykselle arvokas referenssi ja ponnahduslauta jopa vientiin.

– Lainsäätäjän tahto ei liene ollut luoda organisaatiota, joka toiminnallaan sulkee julkiset hankinnat kotimaisilta pk-yrityksiltä. Näin on silti käynyt, joten omistajaohjausta tarvitaan, hankintojen asiantuntijat painottavat.

toimitus (at) yrittajat.fi