Vesa Jouppila (vas), Toni K. Laine, Juha Haukka, Jussi Eerikäinen, Kari Saarinen, Riikka Riihimäki ja Krista Taipale kuvattuna Häme Goes Global-hankkeen vieraillessa Euroopan komissiossa syyskuussa 2022. Hanke oli alkusysäys Hämeen omalle EU-toimistolle.

Harvinainen kattaus hämäläisittäin: kunnat, korkeakoulu, maakunta ja elinkeinoelämä yhdessä EU toimiston ylläpitäjiksi

Hämeen maakuntahallitus päätti jatkaa Brysselissä sijaitsevan, 2021 perustetun, Häme EU Officen toimintaa uudella kauttauksella. Toimiston isäntäorganisaatio on Hämeen liitto, mutta ylläpito perustuu maakunnalliseen yhteistyöhön, jossa ovat mukana myös alueen kuntia, kehittämisyhtiöitä, Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeen kauppakamari ja Hämeen Yrittäjät.

– Ehdotimme maaliskuussa kauppakamarin ja meidän ottamistamme mukaan hämäläisen edunvalvonnan eturintamaan myös EU-tasolla. Vastaanotto aloitteelle oli hämmentyneen myönteinen. Myönteinen siksi, että yhteistyömme vahvistaa maakunnan edunvalvontaa merkittävästi. Ja hämmentynyt, vaikka aloitteen ääneen lausumisen jälkeen kaikki ymmärsivät siihen liittyvät edut, se ei vain ollut tullut mahdollisuutena kenelläkään mieleen. Virkamiehet ja elinkeinoelämä yhdessä on aika harvinainen, mutta tehokas kombo vaikuttamistyössä, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka vakuuttaa.

Tavoitteena lisää rahaa Hämeeseen

EU-yhteydet ja esimerkiksi Euroopan unionin rahoitussaannon lisääminen Kanta-Hämeeseen edellyttävät pitkäjänteistä toimintaa, verkostoitumista ja näkyvyyttä Brysselissä.

– Meillä on vahva yhteinen tahtotila ja näkemys maakunnan toimijoiden kesken siitä, että Häme EU Officen toimintaa kannattaa jatkaa. Krista Taipaleen johdolla hankkeessa ja toimistossa on tehty hyvää työtä, toteaa maakuntajohtaja Toni K. Laine.

Häme EU Officen tehtävänä on välittää tietoa maakunnan toimijoiden kannalta tärkeistä eurooppalaisista verkostoista, yhteistyökumppaneista, tapahtumista ja EU-rahoituksista. Työllä tuetaan maakunnan ja sen toimijoiden elinvoimaisuuden edistämistä, kansainvälistymistä ja kilpailukykyä EU:hun liittyvän toiminnan ja eurooppalaisen yhteistyön kautta.

– Olemme saaneet lisättyä kuntiemme ja muun julkisen sektorin sekä koulutus- ja tutkimuspuolen toimijoiden EU-yhteyksiä merkittävästi. Lisäarvoa on tuotettu myös sitä halunneille pk-yrityksille ja tietoisuutta mm. EU-rahoitusmahdollisuuksista on lisätty erilaisten maksuttomien koulutusten kautta, toimiston johtaja Krista Taipale Brysselistä kertoo.

– Uskomme, että tästä tulee tärkeä kanava myös hämäläisille yrityksille. Siksi haluamme olla mukana muovaamassa toimintaa alusta lähtien kohti matalan kynnyksen, mutta korkean tason väylää suoraan Euroopan ytimeen. Ja hämäläisillä yrityksillä on paljon annettavaa myös Euroopan markkinoille, Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Janne Lintukorpi, summaa.

Ylläpito perustuu maakunnalliseen yhteistyöhön

Häme EU Officen toiminta on valmistelu toteutettavaksi määräaikaisena Häme Goes Global-hankkeen päättymisen jälkeen vuosien 2024–2026 ajan. Tulevaisuuden suhteen jatko arvioidaan lähempänä määräajan päättymistä.

Toimiston ylläpito perustuu maakunnalliseen yhteistyöhön ja mukana olevien ylläpitäjätahojen kesken tehdään yhteistyösopimus. Häme EU Officen ylläpitäjiä jatkossa ovat:

  • Hämeen liitto
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Forssan Yrityskehitys Oy
  • Hausjärven kunta
  • Hattulan kehitys Oy/ Hattulan kunta
  • Hämeen Kauppakamari
  • Hämeen Yrittäjät
  • Janakkalan Yrityskehitys Oy
  • Linnan Kehitys Oy
  • Lopen kunta
  • Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy