Eero Kunnas on toiminut joogayrittäjä Henriikka Konkin yrityskummina parin vuoden ajan. – Eero on läsnä silloin kun tarvitsen häntä. Hän valaa uskoa tulevaisuuteen vaikeina aikoina, Konki sanoo.
6.7.2023 klo 13:39
Uutinen

Henriikka Konki yrityskummistaan: ”Ilman häntä olisin luopunut yrityksestäni, kun korona vei kaikki työt”

Joogayrittäjä Henriikka Konki kokee yrityskumminsa Eero Kunnaksen tärkeäksi tukihenkilöksi, joka valaa uskoa tulevaisuuteen vaikeina aikoina ja antaa myös mainioita konkreettisia vinkkejä.

Sen jälkeen kun Henriikka Konki aktivoi oman yrityksensä Joogamimmin heinäkuussa 2021, on yrityskummi Eero Kunnas tarjonnut hänelle korvaamattoman tärkeää tukea.

– Eero on läsnä silloin kun tarvitsen häntä. Hän valaa uskoa tulevaisuuteen vaikeina aikoina, Konki sanoo.

Parin viime vuoden aikana tiukin paikka oli vuoden 2022 alussa, jolloin korona-ajan sulkutoimenpiteet veivät joogayrittäjältä kaikki työt.

– Totesin Eerolle, että okei, tämä oli tässä. Luovun yrittäjyydestä ja siirryn jollekin helpommalle alalle. Mutta Eero sanoi, että odotas nyt, ei tämä ole lopullista vaan tällaiset jaksot kuuluvat yrittäjyyteen. Hän rohkaisi, että maailma aukeaa vielä ja porukat palaavat joogan pariin.

Kunnas kehotti Konkia panemaan kalenteriin loppukevääksi ja syksyksi joogaretriittejä. Konki teki niin, ja kävi kuten Kunnas oli arvioinut: joogayrittäjä pääsi taas työn touhuun lockdownin jälkeen.

Yrityskummi laajentaa perspektiiviä

Henriikka Konki otti yhteyttä Suomen Yrityskummeihin vuonna 2021, jolloin hänellä oli silloisen yhtiökumppaninsa kanssa erimielisyyksiä liittyen työssä jaksamiseen. Yhteydenotto poiki yrityskummisuhteen Eero Kunnaksen kanssa, ja sen jälkeen he ovat tavanneet kerran kuussa kasvokkain Turussa.

Konkin mukaan pienyrittäjä voi helposti sortua putkinäköisyyteen ja takertua yksityiskohtiin, joita yrittäjän arjessa riittää runsaasti.

– Eero auttaa minua laajentamaan perspektiiviä ja visioimaan, missä yritykseni on viiden vuoden kuluttua. Me nuoret yrittäjät tarvitsemme luottohenkilöä ja tsempparia, jolta voimme saada ajattomia yrittäjyyden viisauksia.

Konki kertoo olleensa aiemmin introvertimpi ihminen, joka piti vaikeat yksityiset asiat omana tietonaan. Kummisuhteen myötä hän on muuttunut avoimemmaksi. Konki kokee hyvänä sen, että Kunnas patistaa häntä puhumaan myös vaikeista asioista ja tukee kasvamaan paitsi yrittäjänä, myös ihmisenä.  

Inspiraatiota somen kehittämiseen

Konki huomauttaa, että jotkut nuoremmat yrittäjät saattavat ajatella ylimielisesti, etteivät edeltävän sukupolven yrittäjät tiedä riittävästi nykyajan menosta. Konkin kokemus on täysin päinvastainen.

Esimerkiksi viime tapaamisessa Kunnas auttoi sosiaalisen median uudistamisessa.  

– Sain Eerolta paljon vinkkejä ja insipiraatiota somen kehittämiseen, vaikkei hän itse ole tehnyt somea, Konki kertoo.

Parhaillaan Konki viettää reilun kuukauden mittaista kesälomaa, ja takana on reissu Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan. Myös lomailussa on yrityskummilla oma roolinsa.

– Hän juurrutti mieleeni alusta lähtien, että on välttämätöntä lomailla, jos haluaa tehdä elämänmittaisen uran yrittäjänä.

”Tämä on antoisa vapaaehtoistyö”

Yrityskummit ovat kokeneita yrittäjiä ja liike-elämän asiantuntijoita, jotka tarjoavat osaamistaan ja kokemustaan maksuttomasti mikro- ja pienyrittäjille.

Eero Kunnas on toiminut yrityskummina vuodesta 2019. Hän työskenteli graafisen alan kolmannen polven perheyrityksen yrittäjänä 35 vuotta, kunnes mediamaailman ripeätahtinen murros pakotti myymään firman. Kun Turun Yrittäjistä tiedusteltiin, olisiko Kunnas valmis ryhtymään yrityskummiksi, hän suostui oitis.

– Olin kuusikymppinen kaveri ja mietin, että haluan olla vielä hyödyksi yhteiskunnalle. Tämä on erittäin hyvä vapaaehtoistyön muoto. Yrityskummina toimiminen on äärettömän antoisaa, kun huomaan, että yhteistyöstä on apua, Kunnas sanoo.

Pitkäaikaisia kummisuhteita

Tällä hetkellä hänellä on viisi kummitettavaa, joiden yritykset toimivat eri aloilla. Henriikka Konkin yrityksen lisäksi mukana ovat viestintäalan ja graafisen alan firmat sekä peli- ja pakohuoneyritys ja musiikkiterapiayritys.

Kunnakselle on tärkeää sitoutua kummitettaviinsa pidemmäksi aikaa. Alussa on useampi tapaaminen peräkkäin, ja sen jälkeen hän tapaa yrittäjiä tarpeen mukaan noin kerran kahdessa kuukaudessa.

Kummisuhteen alussa Kunnas käy yrittäjän kanssa perusteellisia, luottamuksellisia keskusteluja, joissa kartoitetaan paitsi yrityksen liikeidean potentiaalinen kannattavuus, myös yrittäjän kokonaisvaltainen elämäntilanne.

– Elämä on muutakin kuin pelkkä yritys. Myös siviilielämä vaikuttaa siihen, kuinka yrittäjä pärjää. Kysyn, mitä hän haluaa elämältä ylipäätään ja mikä yrityksen rooli on siinä.

Askel kerrallaan kohti tavoitteita

Kunnas pitää tärkeänä painottaa erityisesti aloittelevalle yrittäjälle sitoutumista pitkäjänteisyyteen.

– Vuodessa harva saa yritystään kannattavaksi, ja joskus voivat ensimmäiset kolme vuotta mennä päin prinkkalaa. Juttelen kummitettavien kanssa siitä, kuinka he kestävät vastoinkäymisiä, kun tilillä ei ole yhtään fyrkkaa.

Alun jälkeen Kunnas ja kummitettava asettavat yhdessä sopivan kokoisia tavoitteita.

– Ideana on, ettemme vain jahkaile, vaan kummitettava sitoutuu suunnitelmallisesti toteuttamaan sen, mistä olemme puhuneet.

Tapaamisissa keskustelunaiheiden kirjo on laaja.

– Puhumme siitä, kuinka yrittäjä jaksaa ja painaako jokin hänen mieltään. Pidämme ideariihen siitä, kuinka hän etenee askel askeleelta kohti tavoitteita. Käymme myös läpi yrittäjälle tyypillisiä karikoita. Minulla on niistä kokemusta, koska olen itsekin tehnyt virheitä.

Liike-elämän säännöt tutuiksi

Kunnas ja yrittäjä keskustelevat myös yritystoiminnan etiikasta ja liike-elämän pelisäännöistä. Kriteerinä kummisuhteen syntymiselle on, että Kunnaksella ja kummitettavalla on keskeisissä asioissa samankaltaiset arvot.

– Odotan kummitettavilta reilua peliä, avoimuutta sekä pitkäjänteistä sitoutumista siihen, että heillä on aito halu palvella yritystoiminnallaan yhteiskuntaa.

Kunnas kannustaa jokaista kummitettavaansa pitämään uupumisen ehkäisemiseksi kesäloman tai muita lomajaksoja, jos kesällä lomaileminen ei bisnesten takia ole mahdollista.

– Myös yrittäjällä on oikeus selkeään breikkiin, jonka aikana hän rauhoittuu ja uusiutuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen