11.10.2021 klo 13:54
Uutinen

Hobbyn blev deras arbete – Stina och Jonas brygger öl i Kimito

Kimito Brewing kom till lite i misstag, berättar Jonas Sahlberg. Till en början skulle det bara vara en hobby, men nu arbetar Jonas och hans fru Stina Meller-Sahlberg tillsammans som företagare. Vad var det som riktigt hände?

Idén till företaget kom faktiskt från Jonas pappa.

– Jag gjorde öl hemma på spisen och mitt i första provflaskan sade pappa att han skulle komma med ifall vi startade eget.

Trots att paret inte hade tidigare erfarenhet av öltillverkning, tog det inte mer än 15 minuter att övertala Stina. Jonas har en bakgrund inom försäljning och import av alkohol och har arbetat med marknadsföring och att bygga brand runt alkoholdrycker.

Första koket på hemspisen måste ha varit lyckat. Eller så kändes den då. Fem och ett halvt år senare brygger paret 60 000 liter prisbelönt öl i egna utrymmen i Kimito.

– Med facit i hand skulle vi säkert nu hälla ut det första försöket, skrattar Jonas.

Stort plus att känna sin kollega

Bryggeriet sysselsätter tills vidare endast företagarparet. Att arbeta tätt tillsammans med sin livspartner upplever paret inte som ett problem. När allt går bra är det frid och fröjd.

– Men om det händer mycket missöden på jobbet och så blir barnen sjuka i samma veva, då krisar det nog lite till sig.

Eftersom Jonas är chef på jobbet och Stina hemma, funkar det ändå ganska bra. När något händer tar Stina i tömmarna hemma.

– Stina har en förmåga att stänga ut mig helt om det behövs. Då behöver jag inte bry mig om något annat än att lappa det som gått fel på jobbet.

Att känna sitt arbetspar utan och innan är en klar fördel. Jonas och Stina anser att orsaken varför de fungerar fint ihop är att de är så olika.

– Vi har varit tillsammans i 22 år och blivit vuxna tillsammans. I det här skedet vet man nog när det är lika bra att gå ut och sluta pressa på. Blir det trubbel behöver man inte längre skrika och slåss.

Klar arbetsfördelning

I det gemensamma företaget har arbetsfördelningen alltid varit lätt. Jonas sköter den kreativa sidan och brygger, säljer och marknadsför. Stina tar hand om fakturering, betalar räkningar och tappar upp i flaskor och ölfat.

– Och så städar hon efter mig, säger Jonas med glimten i ögat.

Arbetsfördelningen kommer naturligt, för Jonas trivs mer i rampljuset medan Stina föredrar att arbeta i bakgrunden.

– Frågar man människor vem som jobbar här känner de flesta till mig. Men få vet att Stina också jobbar här.

Jonas bakgrund har lett till att han gör de stora besluten i företaget. Men utan Stina skulle det aldrig fungera, menar Jonas. När han inte ser skogen för träden och stressar för tio ogjorda saker, spjälkar Stina upp problemen i små, lätt överkomliga bitar.

– Då är det lätt att se vad som måste göras nu och vad man kan plocka ut över de kommande dagarna.

Företaget det viktigaste

Livet som företagare har visat att måste man välja mellan en sovmorgon eller företaget, kommer företaget alltid först.

– Företaget ska må bra i morgon också, och då måste man satsa på det. Men det är så vi vill ha det.

I en företagarfamilj tvinnas företags- och familjevardagen ihop. Bryggeriets produktionsprocesser styr dygnsrytmen och utan uppdaterade kalendrar skulle allt krascha. Jonas och Stina ser det inte som en dålig sak. Barnen växer upp i företagandet och hela familjen gläds över framgångarna.

– Jag minns en tisdag när vi hade världens fest efter att vi fått en stor offert.

Särskilt sonen Linus har visat intresse för bryggeriet. Han har redan varit med om att göra sin första öl och drömmer att en dag få åka till Berlin för att studera till bryggmästare.

– Han behöver nog en formell utbildning för att kunna få fast käften på mig, ler Jonas.

Framtiden ser ljus ut för Kimito Brewing. Det finns en trogen kundkrets och fokus är mer på att göra saker bättre än på tillväxt.

– Vi vill hålla fast vid idén om “ilon kautta tekeminen”.

Faktaruta

Vem: Jonas Sahlberg och Stina Meller-Sahlberg

Familj: Isabell 13 och Linus 11

Företag: Kimito Brewing

Grundat: 2015

Juttu julkaistu aikaisemmin Företagare -lehdessä.

Artikeln publicerades tidigare i Företagare.

Kuvat ja teksti: Katja Hautoniemi