Huijarit myivät yrittäjän nimissä myytiin ilmalämpöpumpun huoltoa
Yrittäjä Pauli Gäddala yllättyi kuullessaan huijareista, mutta ei käytännössä voi asialle mitään.
27.10.2023 klo 13:06
Uutinen

Huijari esiintyi ilmalämpöpumpun huoltajana, yrittäjä sai tiedon vihaiselta asiakkaalta – ”Vanhukset liian helppo kohderyhmä”

Ilmalämpöpumppualan yrittäjä Pauli Gäddala kuuli, että hänen nimissään on käyty myymässä huoltopalvelua.

Kanta-Hämeessä toimivan Lämpöhelpin yrittäjä Pauli Gäddala sai äskettäin yllättävän tiedon.

– Olin huoltamassa laitteita, kun eräs vanhempi mieshenkilö ajoi tuohtuneena pihaan autolla. Hän kertoi, että yrityksestäni oli käyty heillä huoltamassa ilmalämpöpumppua ja laskutettu käynnistä, vaikka pumppu ei toiminut huoltokäynnin jälkeen.

Todellisuudessa asialla oli kaksi huijaria, jotka olivat soittaneet ovikelloa ja myyneet Tervakoskella asuvalle ikääntyneelle pariskunnalle ilmalämpöpumpun huollon vedoten laitteessa olevaan vikaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Janakkalan Sanomat.

Gäddala tuli tarkistamaan asian paikan päälle ja totesi, että ilmalämpöpumpun turvakytkin oli käännetty pois päältä. Hän käänsi kytkimen takaisin päälle ja pumppu toimi jälleen.

– Eihän laite ilman sähköä toimi.

Huijauksen kohteeksi joutuneen ikäihmiset eivät saaneet huijareista tarkkoja tuntomerkkejä. He muistivat ainoastaan, että miehet olivat suomalaisia ja että heitä oli kaksi. Auto oli jätetty kauemmas, joten sitä ei näkynyt ikkunasta.

Vanhukset helppoja kohteita

Gäddala yllättyi kuullessaan huijareista, mutta ei käytännössä voi asialle mitään. Tuntomerkit ovat puutteelliset, eikä muita ilmoituksia perättömistä huoltokäynneistä ole ilmaantunut.

– Veikkaan, että he ovat selvittäneet etukäteen, mikä yritys tällä alueella tekee ilmalämpöpumppujen huoltoja. Luultavasti he kiertävät eri puolilla maata ja ehkä etsivät vanhempia henkilöitä kohdistaakseen heille jonkin huijauksen.

Huijarit olivat pyytäneet ”huollosta” vajaat 200 euroa, joka piti maksaa käteisellä. 

– Huijatuksi joutunut ikäihminen oli antanut seteleitä sen verran, mitä lompakosta löytyi. Kuittia ei luonnollisestikaan saanut.

Gäddala pitää ikäihmisiä vaarallisen helppoina kohteina rikollisille.

– Vanhemmat ihmiset voivat olla tällaisissa tilanteissa aika höveleitä ja toisaalta he voivat myös hätääntyä helposti. Vanhukset ovat liian helppo kohderyhmä tällaiselle huijaukselle.

Omaisilta lupa ikäihmisten kanssa asiointiin

Pauli Gäddala muistuttaa, että ammattimainen ilmalämpöpumppuyrittäjä ei myy palveluitaan ovelta ovelle.

– Asiakkaan kannattaa aina ottaa itse yhteyttä yrittäjään ja pyytää huoltoa joltain paikalliselta yrittäjältä. Ovelta ovelle -kauppiaiden kanssa ei pidä tehdä mitään.

Gäddala itse on toiminut ikäihmisten kanssa niin, että lupa laitteen huollolle pyydetään ensin esimerkiksi lapsilta tai muilta omaisilta.

– Jos näyttää siltä, että asiakkaan muisti ei ole kohdillaan, en lähde tekemään mitään ilman sopimista omaisten kanssa.

Asianmukaiseen ilmalämpöpumpun huoltoon kuuluu sisä- ja ulkoyksikön tarkistus.

– Emme koskaan huolla toimimatonta laitetta. Jos tarkistuksessa käy ilmi, että laite toimii, sille voidaan suorittaa pesu ja puhdistus. Tämä työ on täysin kotitalousvähennyskelpoinen, yrittäjä muistuttaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen