1.8.2017 klo 10:01
Uutinen

Huijauslaskujen määrä rajussa kasvussa: Maksumääräys voi tulla toimitusjohtajan nimissä

Nordea arvioi, että Suomessa liikkuu vuosittain kymmeniä tuhansia huijauslaskuja. Niiden määrän odotetaan lisääntyvän selvästi.

Yhä useampi huijaus tehdään Suomessa huijauslaskulla. Niiden määrä on yli kolminkertaistunut viime vuodesta.

Savon Sanomien haastatteleman Poliisiammattikorkeakoulun erikoissuunnittelija Juha Heleniuksen mukaan viime vuonna huijauslaskuja rekisteröitiin alle 100, tänä vuonna jo lähes 300.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksen perusteella vain pieni osa tapauksista tulee poliisin tietoon.

Yrityksen on tärkeä tunnistaa valelasku. Jos laskussa veloitetaan palvelusta, jota yritys ei ole tilannut, lasku kannattaa repiä ja unohtaa. Huijauslaskut on tehty näyttämään mahdollisimman ”oikeilta”, joten moni on maksanut pyydetyn summan epähuomiossa.

Liikkeellä on myös laskuväärennöksiä, joissa itse laskun aihe on oikea mutta siihen on väärennetty huijarin tilinumero. Tällöin rahat menevät siis väärään osoitteeseen. Maksumääräys saatetaan osoittaa yrityksen taloushallinnolle toimitusjohtajan nimissä.

Savon Sanomien haastatteleman Keskusrikospoliisin Rahanpesun selvittelukeskuksen rikoskomisario Mikko Värrin mukaan yritykset eivät tavallisesti saa rahojaan huijauslaskusta takaisin. Rahat siirretään nopeasti eteenpäin ulkomaille, jolloin niiden jäljitys vaikeutuu.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi