4.12.2017 klo 11:48
Uutinen

Hupparihörhö myönsi trollanneensa julkisesti: Ilkka Lavas puolustaa pitchaamista

Ilkka Lavas ottaa kantaa Hupparihörhönä tunnetun Sami Kuuselan kommentteihin pitchaamisesta. Kuusela myönsi trollanneensa julkisesti.

City-mediakonsernin nokkamies ja sarjayrittäjä Ilkka Lavas ottaa tuoreessa blogikirjoituksessaan kantaa Yrittäjäsanomien artikkeliin, jossa Hupparihörhönä tunnettu Sami Kuusela kertoi välttävänsä pitchausta ja myyntipuheita.

Lavas tapasi Kuuselan Slushin yksityisbileissä, jossa Hupparihörhö tunnusti trollanneensa.

”Ennen Slushia Hupparihörhö trollaili ettei usko pitchaamiseen. Oikeastihan se oli trolli, Hupparihörhö eli Sami Kuusela paljastaa. Sami kertaa, että aina pitää pitchata, mutta tyrkyttäminen väärille ihmisille on oikeasti pelkkää ajanhukkaa. Kaikki julkisuus on loppujen lopuksi hyväksi”, Lavas kirjoittaa.

Yrittäjäsanomien haastattelussa Kuusela kehotti olemaan pyytelemättä tai anelematta. Myös tämä osoittautui trolliksi.

Lavaksen mukaan Kuusela on oikeassa sanoessaan, että jokaisen sijoittajan perässä ei kannata juosta vetämässä hihasta.

”Oikeasti juuri näin, jos yrität pokata väärää kontaktia, ei auta vaikka kuinka pyytelisit tai anelisit, ei siitä tule kauppaa. Pitchaaminen ja sijoittajien etsiminen on matchmakingia. Kuin deittailua. Täytyy tavata useita ihmisiä, joista jonkun kanssa sitten vain synkkaa”, Lavas jatkaa blogissaan.

Lavas kertoo tavanneensa Slushissa 18 sijoittajaa.

”Yksi valitsemistani kertoi tapaamisessa, että meidän EatAndTheCity oli hänen tapaamistoivomuslistallaan ja aikoi laittaa tapaamispyynnön, mutta olit nopeampi ja ehdit ensiksi. Tästä matchmakingissa on kyse. Älä ammu tykillä vaan valitse tarkasti kenet haluat tavata. Sijoittaja haluaa tavata relevanteja startuppeja. Käy jokaisen sijoittajan kotisivu huolella läpi. Tarkista minkä kokoisiin he sijoittavat ja mihin kategorioihin. Jos joku sijoittaa vain peleihin, he eivät ole kiinnostuneita mistään muusta ja heille on turha lähettää tapaamispyyntöä”, Lavas neuvoo.

”Rehellisesti sanottuna näistä 18:sta vain 6 oikeasti tajusi mitä me teemme. Loppujen 12 kanssa en edes aio jatkaa keskusteluja. Matchmaking on myös ymmärryksen kohtaamista. Voin taata, että et halua osakkaaksi tai hallitukseesi ketään jolle joka kerta joudut selittämään mitä teette. Elämästäsi tulee helvettiä jos hankit sijoittajan, joka on sijoittanut väärin perustein ja väärällä ymmärryksellä”.

Tämän takia kannattaa opetella pitchaamista

Tavallisesti vain pieni osa kontaktoiduista sijoittajista ottaa yhteyttä tai jatkaa keskustelua.

– Sijoittajat tapaavat vuosittain satoja yrityksiä ja yrittäjiä. Julkisesti pitchaamalla saat viestisi kerralla usealle potentiaaliselle sijoittajalle kerralla. Usein julkisen pitchauksen jälkeen sadasta ihmisestä 1-3 tulee juttelemaan. Ole silloin tarkkana ja kuuntele palautetta. Näin opit kehittämään ja varioimaan pitchiäsi eri tarpeisiin.

Lavaksen mukaan jokaisen yrittäjän kannattaa opetella pitchaamista.

– Pitchaamisen treenaaminen on tärkeää, koska silloin myös bisneksesi jalostuu arvokkaiden palautteiden perusteella. Kaikkea ei kannata kuitenkaan ottaa oppina. Älä ryhdy kameleontiksi, vaan pyri löytämään sijoittajista ne, joiden kanssa sinulla synkkaa ja ota heiltä parhaat opit.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita