5.11.2020 klo 11:14
Uutinen

Hyötyykö kotimainen pk-yritys enemmän Trumpista vai Bidenistä? Ekonomisti vastaa: ”Biden toisi lisää uskottavuutta”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti näkee Joe Bidenin mahdollisessa valinnassa enemmän hyötyä suomalaisille yrityksille.

Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on edelleen epäselvä, mutta Joe Biden näyttää kasvattavan etumatkaansa Donald Trumpiin. Tilanne voi kuitenkin vielä muuttua.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen on seurannut vaaleja tarkalla silmällä. Hän uskoo, että Bidenin voitto olisi parempi vaihtoehto suomalaisille yrityksille.

– Jos Biden voittaa, kansainvälisessä taloudessa ja kauppapolitiikassa siirrytään enemmän sääntöperäiseen protektionismiin. En usko, että Biden tulee merkittävästi luopumaan amerikkalaisten yritysten ja toiminnan etujen vaalimisesta toisin kuin ehkä jotkut ovat odottaneet.

Kuismasen mukaan suomalaisille yrityksille on olennaista se, että tulevan presidentin toiminta on luotettavaa ja sääntöpohjaista.

– Trumpin kauppapolitiikka on ollut varsin ailahtelevaa. Toisin sanoen on voinut tapahtua mitä vaan. On selvää, että kauppapolitiikkaan liittyvät sopimukset ovat lyhyellä aikavälillä merkittävä tekijä Yhdysvaltain ulkopuolisten yritysten näkökulmasta. Arvioni mukaan Bidenin hahmottelema talouspolitiikan linja tukee paremmin pidemmän aikavälin kasvupotentiaalia myös Suomessa.

Biden toisi Kuismasen mukaan kansainväliseen kauppapolitiikkaan lisää uskottavuutta ja luotettavuutta.

– Eivät suomalaiset yritykset lähde viemään Yhdysvaltoihin tuosta vaan. Kaikki vaatii valmistelua ja työtä esimerkiksi maksujärjestelyjen kanssa. Luottamuksen lisääntyminen tulee edesauttamaan vientimarkkinoita. Jos suurin terä ”America first” -ideologiasta saadaan katkaistua, suomalaisten vientiyritysten mahdollisuudet kamppailla Yhdysvaltain yksityisistä ja julkisista hankinnoista paranevat. Suomelle on aina etu, jos asiat ovat sääntömääräisiä.

Trumpin kaudesta vähän etua Suomelle

Joe Bidenin uskotaan palaavan joihinkin kansainvälisiin sopimuksiin, joista Donald Trump on irtautunut. Yksi niistä on Pariisin ilmastosopimus.

– Tämä on hyvä asia, jos ajatellaan ilmastonmuutoksen vakavuutta ja sitä kuinka paljon teknologista kehittymistä tarvitaan, jotta muutos saadaan hallintaan. Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvittava teknologinen kehitys myös kasvattaa tulevaa tuotantopotentiaalia.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta Kuismanen ei näe suurta eroa siinä, kumpi ehdokas vie voiton.

– Kuten eilen keskiviikkona nähtiin, markkinat heilahtelivat voimakkaasti mutta päätyivät lopulta plussalle. En näe mitään syytä siihen, että markkinat jotenin hermostuisivat Bidenin mahdollisesta voitosta. En myöskään usko, että markkinat innostuisivat tai romahtaisivat Trumpin jatkokaudesta.

Kuismanen joutuu miettimään hetken kysyttäessä Donald Trumpin kauden positiivisia vaikutuksia Suomen taloudelle.

– Reaalitalouden puolelta on vaikea löytää mitää yksittäistä positiivista asiaa. Enemmänkin Trumpin kaudella on ollut pelkokerrointa siitä, että jos vie jotain maahan X, joutuu Yhdysvaltain mustalle listalle.

– On totta, että Trumpin aikakaudella Yhdysvaltain työmarkkinoiden toiminta on ollut hyvää. Toinen kysymys on, kuinka paljon siitä on Trumpin ansiota. Kiistatta hän on tehnyt Yhdysvaltain sisällä päätöksiä, jotka ovat olleet työmarkkinoiden kannalta hyviä. Trump on ollut varsin voimakkaan elvytyspolitiikan kannalla, mikä on auttanut lyhyellä aikavälillä. Pitkän aikavälin vaikutukset jäävät nähtäväksi.

Myös Biden on luvannut elvyttää voimakkaasti taloutta, jos hänet valitaan Valkoiseen taloon. Tässä Kuismanen näkee hienoisen riskin.

– Elvytystä ei voi jatkaa ikuisesti. Tärkeää on se, mitä elvytyksen jälkeen tehdään.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi