15.8.2018 klo 13:05
Uutinen

Identiteettivarkaus voi iskeä sinuunkin – Niitä tehdään jo enemmän kuin asuntomurtoja, näin suojaudut

Identiteettivarkauksia tehdään Suomessa jo enemmän kuin murtoja. Samalla taloudellisten vahinkojen määrä on kasvanut huomattavasti. Jokaisen kannattaa siis olla varuillaan.

Tuoreiden tietojen valossa identiteettivarkauksia tehtailtiin Suomessa viime vuonna lähes seitsemän kertaa enemmän kuin asuntomurtoja.

MySafetyn teettämän ja Research Insight Finlandin toteuttaman identiteettivarkaustutkimuksen mukaan Suomessa noin 30 000 ihmistä joutui viime vuonna identiteettivarkauden uhriksi.

Luku on iso, sillä esimerksi rattijuopumuksia tehtiin viime vuonna Suomessa yli 17 000 ja petoksia yli 23 000. Myös huumausainerikoksia tehtiin huomattavasti vähemmän kuin identiteettivarkauksia.

– Monet eivät tiedä, että identiteettivarkaus on rangaistava rikos. Henkirikokset, murrot tai muut fyysiset rikokset ovat konkreettisempia ja näkyvämpiä asioita, joten ne on helpompi käsittää – mutta henkilötietojen varastaminen, se on näkymätöntä: vain ykkösiä ja nollia, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund sanoo.

Mikä identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan toisen ihmisen henkilötietojen kuten nimen tai henkilötunnuksen luvatonta käyttöä. Käytännössä rikollinen pyrkii esimerkiksi rahanarvoisiin sitoumuksiin väärällä identiteetillä.

Rikosten lisääntymisen taustalla on digitalisaatio ja tietoverkkojen yleistyminen. Samalla kun rikokset ovat yleistyneet, identiteettivarkauksista aiheutuneet taloudelliset vahingot ovat kasvussa. MySafetyn tutkimuksen mukaan joka toinen identiteettivarkauden uhri on kokenut rikoksesta taloudellista haittaa, ja kolmasosa uhreista yli 500 euron haittaa. Yli tuhannen euron haittoja koki tämän vuoden tutkimuksen perusteella noin neljäsosa vastaajista.

Suurin osa taloudellisista vahingoista aiheutuu tapauksista väärillä henkilötiedoilla tehdyistä tilauksista tai lainahakemuksista.

Rikokset selviävät harvoin

Yhä useammasta identiteettivarkaudesta tehdään rikosilmoitus, mutta rikokset selviävät aniharvoin. Tuoreen tutkimuksen mukaan tänä vuonna rikosilmoituksen teki 55 prosenttia varkauden uhreista, viime vuonna 48 prosenttia. Viime vuonna noin 30 prosenttia id-varkauksista jäi selvittämättä. Viime vuoden vastaava luku oli 40 prosenttia. Yksi syy on liian vähäinen tutkivien poliisien määrä.

– Identiteettivarkaudet ovat ongelmallisia ja monimutkaisia selvittää, mikä ei myöskään helpota asiaa”, Niclas Fagerlund sanoo.

Näin suojaudut, 5 vinkkiä

1. Älä koskaan anna epäluotettaville tahoille henkilötietojasi tai luottokorttinumeroasi puhelimitse tai sähköpostitse.

2. Muista käyttää eri käyttäjätunnusta ja salasanaa eri verkkokaupoissa asioidessasi.

3. Käytä riittävän vahvaa, mutta tarpeeksi helposti muistettavaa salasanaa. Salasanassa olisi hyvä olla vähintään 15 merkkiä, joista osa on isoja ja pieniä kirjaimia ja erikoismerkkejä.

4. Tarkista, että kun maksat verkossa luottokortilla, verkko-osoite alkaa tunnuksella https//. Tällöin yhteytesi on suojattu.

5. Huolehdi tietokoneesi virustorjunnasta ja siitä että se on ajan tasalla.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita