12.4.2023 klo 13:02
Uutinen

Inflaatio ja korkojennousu saatava hallintaan

Savo-Karjalan vaalipiiristä valittiin 15 kansanedustajaa, joista kuusi Pohjois-Karjalan alueelta. Osa vanhoista jatkaa, mutta joukkoon mahtui uusiakin edustajia. Näkyvä ja välillä räiskyväkin vaalikampanjointi ei innostanut pohjoiskarjalaisia vaaliuurnille ja olimme taas Suomen heikoimpia äänestäjiä. Tästä huolimatta muistamme kyllä valitella tulevia päätöksiä. Hallitusneuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen. Neuvottelu asetelma on tälläkin kertaa haasteellinen, mutta aina on saatu hallitus kasaan. Enemmistön kantana on, ettei yritysverotukseen tule kiristyksiä. Hallitusneuvotteluissa kannattaisi pohtia myös perintöveron järkevyyttä, sillä se rajoittaa monen toimivan yrityksen sukupolvenvaihdoksia. Ennen vaaleja nousi ajatus Itä-Suomen erityisalueesta ja tätäkin esitystä voi viedä eteenpäin hallitusohjelmaa laadittaessa. Liikenneyhteydet, työvoiman riittävyys, ikääntyminen, tiestön kunto, jne.… aiheita riittää alueemme kansanedustajille. Meidän on oltava itsekin aktiivisia viemään asioita eteenpäin, yhteistyöllä saa paljon enemmän aikaan.  Toisaalta olipa uusi hallitus kuinka tehokas ja aikaansaapa, niin neljän vuoden kuluttua tehdyt päätökset olivat monen mielestä aivan vääriä. Tämäkin kuuluu suomalaiseen kansanluonteeseen.

Uuden hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on talouden vakauttaminen. Inflaation ja korkojennousu on saatava hallintaan. Kiristyneet rahoitusehdot näkyvät monen yrittäjän sekä yrityksen toiminnassa. Lisäinvestointeja tehdään harkiten. Rakennusalalla näkymät ovat vielä heikompia ja vapaita asuntoja on reilusti tarjolla.

Meistä tuli NATO:n jäsenmaa. Kuluvan vuoden aikana alkavat näkyä, mitä vaikutuksia päätös tuo tullessaan. Hyötyykö elinkeinoelämä ratkaisusta? Joka tapauksessa jäsenyys luo vahvan pohjan maan turvallisuudelle. Päätös vakauttaa ulkomaisten toimijoiden sijoittumista Suomeen ja toivottavasti tämä näkyy jo tulevan kesän turistimäärissä.

Paikallisyhdistykset järjestävät monia kesätapahtumia, muistakaa seurata ilmoitteluja ja käykää tapahtumissa. Siellä tapaa tuttuja, kohtaa uusia ihmisiä ja saattaapa saada jonkun uuden asiakkaankin. Muutenkin muutaman vapaapäivän viettoon ei yritys kaadu. Akkujen lataaminen tekee hyvää myös yrittäjälle. Saunominen ja grillaaminen itikoiden ohella kuuluvat kesäiltaan. Siinä samalla voi miettiä levollisesti uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja loppuvuoden päätöksiä varten. Omalla tekemisellä vaikutamme myös yhteisömme elämään, ei arvostella tyhjän takia vaan etsimme keinoja parantaa tilannetta. Näin nostamme rimaa myös jatkossa.

Tuomo Turunen
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry