20.4.2022 klo 11:00
Uutinen

Investointien jarruina ovat Venäjän toiminta, energian hinta ja ay-liikkeen toiminta – Pentikäinen: ”On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että Suomeen investoidaan”

Luotettavat viranomaiset saavat eniten positiivisia mainintoja.

Yrittäjägallupissa kysyttiin ensimmäistä kertaa, mitkä ovat yritysten suurimpia investointien jarruja.

Eniten investointihalukkuutta Suomeen vähentävät Venäjän toiminta, ay-liikkeen toiminta ja energian hinta.

Voimakkaimmin yritysten investointihalukkuutta Suomeen lisäävät toimiva logistiikka. Eniten positiivisia mainintoja saa viranomaisten luotettavuus. Näin vastaa 39 prosenttia vastanneista yrityksistä. Yritysten investointihalukkuutta lisäävät myös verojärjestelmän ennakoitavuus sekä pääomamarkkinoiden toimivuus.

– Nämä vahvuudet tuovat Suomelle tällä hetkellä arvokasta kilpailuetua investointien näkökulmasta. Niitä on sitä suuremmalla syyllä vaalittava, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Tuloksista ilmenee, että isommissa yrityksissä ay-liike on merkittävin investointien jarru. Näin arvioi kaikkiaan 46 prosenttia yrityksistä.

– On surullista ja harmillista, että ay-liikkeen toiminta heikentää yrittäjien silmissä yritysten investointihalukkuutta Suomeen. Ay-liikkeen pitäisi olla investointien houkuttelija eikä este. On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että Suomeen investoidaan, Pentikäinen sanoo.

Hän toivoo, että gallupin tulos johtaa ay-liikkeen sisällä itsekriittiseen oman toiminnan arviointiin.

Pentikäisen mukaan moni kantaa suurta huolta myös energian hinnasta, holtittomasti kasvavasta julkisesta velasta ja työvoiman hinnasta. Rajusti kasvava julkinen velka huolestuttaa erityisesti teollisuudessa.

Venäjän toiminnan investointien hidasteeksi vastaa 48 prosenttia ja energian hinnan 49 prosenttia yrityksistä.

– Kun maailmalla on myräkkä, meidän pitää laittaa omat asiamme kuntoon, kun Venäjän toimintaan emme voi vaikuttaa. Valitettavasti tällä hetkellä näkyvillä on paljon huonoja merkkejä.

Toimitus
Toimitus