26.4.2021 klo 12:58
Uutinen

Itsevaltiaat-sarjasta Oscar-elokuvan tekijätiimiin: Heikki Kossi luo äänen lähes mahdottomastakin

Heikki Kossin Oscar-menestys on pitkän työn tulos.

Kokkolassa äänitehosteita toteuttava Heikki Kossi on harvoja suomalaisia foley-alan ammattilaisia. Foleylla tarkoitetaan elokuvissa kuultavia äänitehosteita, jotka syntyvät ammattilaisen käsissä studiossa orgaanisesti eli ilman tietokoneen apua.

Viime yönä Suomen aikaa järjestetyssä Oscar-gaalassa amerikkalainen draamaelokuva Sound of Metal palkittiin parhaasta äänisuunnittelusta. Elokuvan äänitehosteita olivat Kossin ohella tekemässä äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen. Jokaisen nimi mainittiin äänisuunnittelija Nicolas Beckerin kiitospuheessa.

Sound of Metal kertoo kuulonsa menettävästä rock-yhtyeen rumpalista.

Taannoisessa Yrittäjämedioiden artikkelissa Kossi avasi tarkemmin työnsä sisältöä.

– Vaikeinta työssä on mennä sisään tarinaan. On tärkeä saada aikaan ääni, joka sopii juuri siihen kuvaan tunnetilaltaan. Jos kyseessä on nainen, likainen lattia ja epävarma tilanne, se askel on erilainen, kuin askel toisenlaisessa ympäristössä, Kossi kertoi. Hänen mukaansa digitaaliset äänikirjastot eivät kilpaile ammattimaisen foley-artistin kanssa. Eikä kirjastoista välttämättä löydy läheskään kaikkia tarvittavia ääniä, jotka voivat olla hyvinkin erikoisia.

Sound of Metalissa haluttiin kuvata äänien avulla äänten aiheuttamaa värähtelyä ihmisen vartalossa. Tätä varten rakennettiin värähtelyä äänittävä laite.

Kossi on uransa aikana ääninäytellyt lukuisien kotimaisten ja ulkomaisten näyttelijöiden suorituksia valkokankaalla, esimerkiksi Nicole Kidmanin askelia elokuvassa Lumotut ja Tommi Korpelan ääniä elokuvissa Putoavia enkeleitä ja Rare Exports.

Basistin ura jäi

Foley-artistit ovat itseoppineita, sillä koulutusta ei ole tarjolla. Kossin tausta on musiikkialalla. Aikanaan 1990-luvulla hän soitti Roots-bändeissä bassoa. Kiertue-elämässä oli paljon odottelua, joten Kossi mietti, mitä muuta hän voisi tehdä. Foley-artistin ammatista hän kuuli äänisuunnitteluopintojensa opettajalta.

Ensimmäinen projekti oli Itsevaltiaat-animaatiosarjassa. Nykyään Kossin yrityksen H5 Film Soundin liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee kansainvälisistä tuotannoista.

– Foley-artistit, jotka tekevät työnsä kunnolla, ovat kiireisiä. Kun aloitin, Suomessa toimijoita ei ollut yhtäkään. Nyt niitä on kolme. Ruotsissa on pari ja Tanskassa yksi. Yhdysvalloissa on parisataa, ja maailmalla yhteensä noin 400, Kossi kertoi Yrittäjämedioille vuonna 2019.

Kuva: Esko Keski-Vähälä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi