Tarmo ja Jaana Suihkonen
Suihkosten pariskunta ehti tehdä pitkän uran yrittäjinä yhdessä. Kuva: Vilhelmiina Penttilä/Savon Sanomat
24.2.2023 klo 08:01
Uutinen

Jaana ja Tarmo Suihkosen 32 vuoden yrittäjäura päättyi kahteen syöpään ja konkurssiin – Tilalle tuli taistelu Kelan päivärahojen kanssa: ”Tulevaisuus on hämärän peitossa”

Kuopiolainen pariskunta ei kaipaa enää yrittäjyyttä, mutta uusi elämä, syöpähoidot ja pienet tulot vaativat sopeutumista.

Jaana Suihkonen, 60, on juuri lopettanut työpäivänsä Lapland Hotels Kuopiossa. Hän työskentelee keikkaluontoisesti hotellin aamupalatarjoilijana.

– Työnteko tuntuu tällä hetkellä ihan mukavalta. Kun laittaa työpaikan oven kiinni, ei tarvitsekaan jatkaa töitä.

Toisin oli vielä viime vuonna. Jaana Suihkonen aloitti miehensä Tarmo Suihkosen, 66, kanssa työpäivän varhain aamulla omassa Ravintola Kallesvesj -yrityksessä. Kun tukussa oli käyty ja lounasaika taputeltu, yrittäjät menivät kotiin lepäämään muutamaksi tunniksi. Sen jälkeen he palasivat töihin valmistelemaan seuraavan päivän lounasta.

– Kotona olimme yleensä siinä 23 aikaan. Seuraavana päivänä rumba toistui, Jaana Suihkonen kertoo.

Suihkosten yritystoiminta päättyi konkurssiin 6. syyskuuta vuonna 2022. Asiasta uutisoi muun muassa Seura-lehti.

Konkurssin käsittely on vielä käynnissä käräjäoikeudessa. Kommandiittiyhtiönä pyörinyt ravintola jätti kasan velkaa, jonka loppusumma ei ole vielä tiedossa. Kommandiittiyhtiön sääntöjen mukaan Suihkoset ovat vastuussa veloista.

– Tulevaisuus on hämärän peitossa. Tällä hetkellä minulla on uusi elämä Kelan päivärahojen kanssa. Se on aikamoinen maailma. Pitää todistella kaikenlaisia asioita, jotta saa edes jotain tukea. Kyllähän tässä mietityttää, miten selviämme. Miehelläni on pieni eläke.

Konkurssin tultua julkisuuteen paikallismediassa yrittäjät pelkäsivät ihmisten reaktioita. Pelot osoittautuivat turhiksi.

– Viikon mökötimme kotona emmekä lähteneet mihinkään. Sitten mietimme, miksi meidän pitäisi toimia niin, koska emme ole tehneet omasta mielestämme mitään väärää. Ihmiset ovat suhtautuneet hienosti ja kannustaneet.

Molemmilla todettiin syöpä

Ravintola Kallasvesj avattiin vuonna 2011. Sitä ennen Suihkoset ehtivät olla ravintolayrittäjinä parinkymmenen vuoden ajan. Vuonna 1990 he avasivat tanssi- ja ruokaravintolan Maaningalla. Pian markka devalvoitiin ja Suihkosten lainataakka kasvoi yhdessä yössä lähes 400 000 markalla.

– Onneksi pääsimme vapaaehtoiseen velkasaneeraukseen. Kymmenessä vuodessa maksoimme velat.

Suihkosten onnenpotku tuli vuonna 2000 kun pariskunta valittiin Kuopion lentoaseman ravintolan yrittäjiksi.

– Se oli samaan aikaan hienoa ja raskasta aikaa. Olimme sidottuja lentoaikatauluihin. Pahimmillaan teimme töitä 36 tuntia putkeen samoilla jaloilla.

Suihkosille riitti, kun Finavia päätti muuttaa kaikki lentoasemaravintolansa franchising-konseptiin. Yrittäjyyden paloa kuitenkin riitti. Suihkoset löysivät pian sopivan lounasravintolan paikan Kuopiosta ja aloittivat Kallavesj-ravintolan pyörittämisen vuonna 2011.

”Kun mieheni hoidot alkoivat, mietimme, että emme jaksa enää.”

Jaana Suihkonen

Korona-aika toi ensimmäiset haasteet. Terveysongelmat alkoivat, kun Tarmo Suihkosella todettiin ruokatorven syöpä vuonna 2019.

– Tarmon ääni oli poissa 11 kuukautta leikkauksen jälkeen. Sen takia oli hankalaa toimia asiakaspalvelussa. Onneksi meillä oli hyvä henkilökunta. Olimme mieheni kanssa vuorotellen sytostaattihoidoissa.

Jaana Suihkosella diagnosoitiin rintasyöpä vuoden 2020 marraskuussa.

– Kun mieheni hoidot alkoivat, mietimme, että emme jaksa enää. Kaiken lisäksi alkoi mieletön hintojen nousu. Ei siinä ollut enää mahdollisuuksia. Vuokranantaja kysyi viime vuoden huhtikuussa, koska haluamme lopettaa, Jaana Suihkonen kertoo.

Työparina 32 vuotta

Jaana Suihkonen ei ole kaivannut yrittäjän elämää. Viimeinen vuosi oli erityisen raskas, koska pariskunta teki töitä ilman apukäsiä.

Tarmo Suihkoselle yrittäjyyden päättyminen on ollut hankalampi pala, sillä hän on jäänyt hoitojen takia kotiin. Henkistä tukea hän on saanut maalausharrastuksesta. 

– Se on ollut hänelle selviytymiskeino konkurssin jälkeen. Tilanne on varmasti ollut hänelle hankala, koska minä lähden aamuisin töihin, Jaana kertoo.

Suihkoset ajavat silloin tällöin entisen lounasravintolansa ohi. Tilat ovat tyhjillään, uutta yrittäjää ei ole löytynyt.

– Katselemme tyhjiä ikkunoita. Siinä tulee miettineeksi 32 vuoden ajanjaksoa yrittäjänä. Mieheni ehti olla yhteensä 50 vuotta ravintola-alalla työntekijänä ja yrittäjänä.

Suihkoset ajavat silloin tällöin entisen lounasravintolansa ohi. Tilat ovat tyhjillään, uutta yrittäjää ei ole löytynyt.

Suihkoset ovat olleet naimisissa 35 vuotta. Yrittäjäparina he ovat tehneet töitä 32 vuoden ajan.

– Se oli hyvä ratkaisu, vaikka olimme yhdessä ympäri vuorokauden.

Pariskunnan uusi elämä on monella tapaa erilainen kuin ennen. 

– Italia on ollut meille aina tärkeä henkireikä. Tällä hetkellä sinne matkustamisesta voi vain haaveilla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen