Janne Kataja perusti Pienen Lelukaupan Riihimäelle marraskuussa 2018. Kuva: Juho Haavisto
29.6.2022 klo 11:24
Uutinen

Janne Katajan Pieni Lelukauppa on kasvuloikan kynnyksellä ja avaa Stockmannille uudet lelumaailmat – ”Haluamme olla premium ja nähtävyys”

Helsingin ja Tampereen Stockmannin tavarataloihin avataan Janne Katajan luotsaama Pieni Lelukauppa Tampereelle marraskuussa 2022 ja Helsingin tavarataloon keväällä 2023. Lelukauppa tulee olemaan Pohjoismaiden suurin.

Stockmann kertoo haluavansa kehittää palveluitaan ja huomioida tavarataloissaan myös perheen pienimmät.

Janne Kataja tunnetaan parhaiten tv- ja elokuvaesiintymisistään, mutta hänen neljä vuotta sitten perustamansa Pieni Lelukauppa on menestynyt mainiosti. Vuonna 2021 Pieni Lelukauppa perustettiin myös Tampereelle.

Pieni lelukauppa on tunnettu elämyksellisyydestään, ja kauppa haluaa tarjota seikkailua ja palvelua. Katajan mukaan teatterilavastajat sisustavat molemmat lelukaupat ja tuovat tarinankerrontaa esiin näyttävillä osastoilla niin visuaalisesti kuin musiikinkin kautta. Esimerkiksi Riihimäen lelukaupassa vierailee vuoden aikana noin 100 000 asiakasta, joista 70–80 prosenttia on turisteja.

– Stockmann halusi kumppanin, joka tuo elämyksiä ja kumppanin, jonka palvelulupaus pitää. Me haluamme olla premium ja nähtävyys. Kuka olisi parempi kumppani kuin Stockmann, jolla on pitkä historia ja joka toimii asiakaslähtöisesti, Kataja sanoo.

Kumpaankin lelukauppaan rakentuu omanlainen satumaailma. Tampereella nähdään esimerkiksi glitteriä ja taianomaista tunnelmaa, ja Helsingin tavaratalossa avautuu kokonainen kuninkaallinen maailma prinsessoineen ja ritareineen. Lapset pääsevät myös itse pukeutumaan erilaisiksi satuhahmoiksi.

Helsinki uusi aluevaltaus

Helsingin keskustan tavaratalossa Pieni Lelukauppa tulee olemaan Pohjoismaiden suurin lelukauppa 1000 neliömetrin kokoisella myymälällään. Myös Tampereen Stockmannin tavarataloon tuleva lelukauppa on valtava, kooltaan 350 neliötä.

Stockmannin mukaan on hienoa lähteä tekemään yhteistyötä juuri Janne Katajan ja Pienen Lelukaupan kanssa.

– Stockmannin tavoitteena on tarjota kaupungin paras palvelu sekä olohuone, jossa kaikki viihtyvät. Pieni Lelukauppa tulee olemaan varmasti vetonaula ja asiakkaillemme yksi hyvä syy tulla jatkossakin käymään Helsingin ja Tampereen tavarataloissa, Helsingin keskustan tavaratalojohtaja Mariela Nortama ja Tampereen tavaratalojohtaja Niina Suikki-Ndoye kertovat tiedotteessa.

Pieniä Lelukauppoja pyörittävän Hihhihhii Oy:n toimitusjohtaja Katri Varjos kertoo, että arvot Stockmannin kanssa kohtasivat, joten yhteistyö oli luontevaa.

– Olimme miettineet mahdollista laajentumista. Tampereen liike on lähtenyt hyvin liikkeelle. Helsinki tulee olemaan meille uusi aluevaltaus. Odotamme innolla, mitä keksimme yhdessä, Varjos sanoo.

Seuraavaksi kasvuloikka

Yhtiön liiketoimintaan kuuluvat myös tv- ja elokuvatuotannot sekä kiinteistösijoitustoiminta, joka on keskittynyt hoivakiinteistöihin. Yrityksen liikevaihto oli 5,5 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja 3,4 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Varjoksen mukaan lelukaupan osuus liiketoiminnasta oli viime vuonna reilun kolmanneksen ja tv- ja elokuvatuotantojen osuus vähän alle kolmanneksen.

Nyt yritys aikoo kasvaa ja keskittyä jatkossa enemmän lelukauppatoimintaan ja tv- ja elokuvatuotantoihin.

– Kiinteistösijoitustoimintaa ajetaan alas. Se on ollut bisneksenä ihan ok, mutta alalle on tullut uusia toimijoita, tarpeet elävät, eikä se ole ydinosaamistamme, Kataja kertoo.

Kasvu vaatii investointeja.

– Olemme päättäneet tehdä kasvun tässä kohtaa, joten saa se maksaakin, Kataja sanoo.

Varjoksen mukaan kasvuloikka on iso ja uuden rakentaminen vaatii aikaa.

– Liikevaihdon kasvua prosenteissa tai euroissa on vielä liian aikaista arvioida, Varjos sanoo.

Elina Hakola