Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Saija Sitolahti
Saija Sitolahti edustaa Suomea kukkasidonnan MM-kilpailuissa. Kuvan mallina Miia Karhu.
13.1.2023 klo 08:01
Uutinen

Järvenpääläinen floristimestari Saija Sitolahti valittiin MM-kisoihin: ”Tämä on ollut haaveeni vuosia”

Sitolahti lähtee tavoittelemaan voittoa kukkasidonnan MM-kisoista. Vahvuutenaan hän pitää luonnonmateriaalien käyttöä.

Järvenpääläinen Saija Sitolahti, 51, sai toissa päivänä ilouutisen, kun hänet valittiin edustamaan Suomea kukkasidonnan MM-kilpailuihin Interflora World Cupiin Englannin Manchesteriin.

– Kansainvälisiin arvokisoihin pääsy on ollut haaveeni jo vuosia. Olen aina pitänyt kilpailemisesta. Tavoitteenani on tietysti voitto!

Sitolahdella on aikaisempaa menestystä kukkasidonnasta PM-kisoista, joissa hän on voittanut hopeaa vuosina 2000 ja 2003.

Sitolahti on ollut kukka-alan yrittäjä vuodesta 1997.

Sitolahti on toiminut kukkakauppayrittäjänä vuodesta 1991, jolloin hän siirtyi vetovastuuseen perheyrityksessä.

– Isovanhemmillani on ollut puutarha Mäntsälässä ja vanhemmilla kukkakaupat Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Nykyisin Sitolahti omistaa yhdessä yhtiökumppaninsa Joonas Niemisen kanssa myös hautaustoimiston, puutarhamyymälän ja kukkakoulun, jossa on mahdollista opetella kukkasidontaa. Hän itse valmistui floristiksi vuonna 1997 ja floristimestariksi vuonna 2000.

Osa kilpailutöistä valmistellaan etukäteen

Kukkasidonnan MM-kilpailut järjestetään neljän vuoden välein. Tänä vuonna voitosta kamppailee 25 osallistujaa eri puolilta maailmaa.

Suomen edustaja valittiin hakuprosessin perusteella, jossa jokainen edustuspaikasta kiinnostunut saattoi hakea mukaan lähettämällä hakemuksen Interflora Suomi ry:lle.

Kilpailutöistä kolme valmistellaan etukäteen, kolme työtä tehdään kokonaan paikan päällä kilpailuissa. Valmistautumisjakso kestää yhdeksän kuukautta.

– Valmisteltavien töiden aiheet eivät ole vielä tulleet, mutta sitten kun ne tulevat, alkaa valmistautuminen. Yleensä kyse on isohkoista tilatöistä, joiden kokovaatimus voi olla esimerkiksi kaksi kertaa neljä metriä. Niiden tekemisessä on mietittävä useita erilaisia rakenteita ja tekniikoita, Sitolahti kertoo.

Vahvuutena luonnomateriaalien käyttö

Tämän vuoden MM-kisojen teemana on kestävä kehitys kukkamaailmassa. Aihe innosti osaltaan Sitolahtea hakemaan mukaan.

– Vahvuuteni on varmasti materiaalien tuntemus ja käyttö. Pidän paljon luonnonmateriaaleista ja olen hyvä yhdistelemään värejä ja tuomaan asetelmiin elämyksellisyyttä.

Päivittäisessä työssään Sitolahti tekee muun muassa tapahtumakoristeluja isoihinkin juhlatiloihin. Niissä hän käyttää usein luonnonmateriaaleja kuten sammalta, käpyjä, oksia ja havuja.

– Suomessa ja Skandinaviassa ei ole tapana tehdä isoja asetelmia, joissa on massana vaikkapa kymmeniä ruusuja ja niiden lisäksi esimerkiksi kymmeniä auringonkukkia. Täällä keskitytään enemmänkin muotojen ja linjojen korostamiseen. Taustalla on osittain varmasti se, että kukat ovat melko arvokkaita verrattuna eteläiseen Eurooppaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen