23.3.2017 klo 11:42
Uutinen

Jäsenyrittäjä vakuutti viime vaaleissa

Viime kuntavaaleissa valituksi tulleista yrittäjävaltuutetuista valtaosa oli jäsenyrittäjiä. Läpimenneitä yrittäjiä oli vuonna 2012 yhteensa 92, heistä jäsenyrittäjiä 57.

– Tulevaisuudessa kunnat voivat vaikuttaa enemmän omaa talouttaan koskevaan päätöksentekoon. On tärkeää, että uudessa kunnassa panostetaan talouden, rahoituksen ja kustannusten läpinäkyvyyteen, johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Huhtikuun kuntavaaleissa äänestäjät ja tulevat päättäjät ovat uudessa tilanteessa. Niin moni asia muuttuu sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntauudistuksessa.

– Se mullistaa kuntien talouden historiallisella tavalla, Anna Lundén sanoo.

Kun tehtäviä siirretään kunnilta tuleville maakunnille, myös kuntien tulot alenevat vastaavasti. Kunnallisveroprosentteja alennetaan vuonna 2019. Tämän hetken arvion mukaan alennus on kaikilla 12,3 prosenttiyksikköä.

Kunnallisvero on tason laskusta huolimatta edelleen merkittävin tulonlähde kunnille. Kiinteistöveron suhteellinen osuus kuntien tulonlähteenä nousee. Valtionosuuksien suhteellinen osuus kuntien tulonlähteenä puolestaan alenee hieman.

Tänä vuonna kuntavaaleissa on ehdolla 1410 ehdokasta Kanta-Hämeen alueella. Ehdokkaista yrittäjiä on 217 ja jäsenyrittäjiä 131. Ensi viikolla ilmestyvä Hämeen Yrityssanomat tarkastelee tilastoja tarkemmin ja pohtii, miksi kannattaa valita yrittäjäehdokas tekemään päätöksiä kuntien muuttuvassa tilanteessa.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi