22.8.2019 klo 16:34
Uutinen

Jatkajaa hakemassa

Suomen Yrittäjät kysyy, ollaanko perheyrityksissä hakemassa jatkajaa? Kyselyyn on jäljessä linkki. Kouvolalainen yrittäjä Janne Virtanen on ollut sekä yrittäjänä että yrityksen asiakkaiden kanssa yritysten jatkamisessa mukana.

–Ennen kuin edes myynti tulee ajankohtaiseksi, pitää laittaa firma kuntoon. Pitää tehdä itse liiketoiminta mahdollisimman hyväksi, että yritys on hyvässä tikissä, totesi Janne Virtanen Dextella Oy:stä. Että oma jälkipolvi pääsee hyvin kärryille tai ostaja on kiinnostunut.

Virtanen huomautti, ettei hiipuva yritys kiinnosta markkinoilla.

Jatkoa pitää miettiä riittävän pitkään ja vaiheittain. Vaiheita ovat muun muassa verotus, erilaiset tuet ja turvat mielessä, että yrityksen jatko on hallittu ja suunniteltu prosessi.

–Jälkipolvea ei voi valita, mutta aina yrityksen on oltava kunnossa. Yrityksen jatkon kohdalla on lyötävä avoimesti faktat pöytään.

Mistä tunnistaa jatkajan

Janne Virtanen painotti jatkajan roolissa arvomaailman ja perusideologian kohtaamista.

–Niiden osuessa kohdalle, sekä yritys että henkilöstö saa hyvän kodin ja luopunut yrittäjä voi hyvillä mielin katsella eläkepäivillä, että firmalla menee hyvin.

Yrityksen vaihdossa pitää olla realismia yrityksen arvosta, niin perheen sisäisessä jatkamisessa kuin ulkopuolisen ostaessa toiminnan. Virtanen painotti, ettei kannata lyödä hintalappuja, jotka eivät ole tästä maailmasta.

Oikeiden ratkaisujen tekemisen avuksi kannattaa ottaa asiantuntijoita.

–Talintarkastaja tai tilitoimisto, luetteli Virtanen. Lisäksi kehittämisyhtiöillä on omistajanvaihdospalveluja, kenen kanssa kannattaa käydä keskusteluja. Yrityspörssin myyjät ovat varmasti ammattilaisia myös siinä vaiheessa.

Perheyrityksen jatkajakysely

Harkitaanko perheyrityksessäsi sukupolvenvaihdosta? Vastaa kyselyyn, jotta voimme auttaa!

Kyselyllä kartoitetaan yritystoiminnan jatkajien tilannetta, tavoitteita ja mahdollisuuksia menestykselliseen yritystoimintaan.

–Tietoa tarvitaan, jotta osaamme auttaa jatkajayrittäjiä nykyistä paremmin, projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä sanoo.

Suomen 85 000 työnantajayrityksestä arviolta 15 000 on omistajanvaihdostilanteessa. Näissä on yhteensä noin 80 000 työpaikkaa.

–Aiemmin omistajanvaihdoksista on puhuttu lähinnä siitä näkökulmasta, että säilyvätkö työpaikat. Viime aikoina on myös alettu huomata, että onnistuneet omistuksenvaihdokset ovat myös yritysten kasvun ja uudistumisen keino ja edellytys, projektipäällikkö Mika Haavisto sanoo.

Kannattaa vastata, jotta voimme auttaa yrittäjiä paremmin

Jatkajaprofilointi-kyselyssä kysytään yritysten omistajanvaihdoksista. Vastaaminen vie aikaa vain vartin. Haavisto kehottaa viestin saavia vastaamaan, jotta kyselystä saadaan selkeä kuva suomalaisten yritystoiminnan jatkajien tilanteesta.

–Kannattaa vastata, jotta voimme auttaa yrittäjiä paremmin. Kun saamme mahdollisimman tarkkaa tietoa, voimme paremmin suunnata palveluita yritystä jatkavien tukemiseen, opastukseen ja neuvontaan, Haavisto sanoo.

–Samoin voimme tunnistaa erilaisia jatkajaprofiileja. Niiden avulla voimme tuottaa uusia palveluita omistajanvaihdosten helpottamiseen. Yksittäisten henkilöiden tiedot eivät millään tavalla tule esiin tutkimuksessa.

Tutkimuksen toteuttaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) yrittäjyyden tutkimusryhmä.

Tutkimustulokset julkaistaan 6.11.2019 pidettävässä Omistajanvaihdos 2019 -konferenssissa Helsingin Wanhassa Satamassa.

Tutkimuksen on tilannut Omistajanvaihdosfoorumi, jossa ovat mukana Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Perheyritysten liitto, Suomen Uusyrityskeskukset, Business Finland, Finnvera, Nordea, Danske Bank, Deloitte ja Suomen Yrityskaupat. Foorumin asiantuntijajäseniä ovat lisäksi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ja SEKES.

Vastaa Jatkajaprofilointi -kyselyyn tästä linkistä.

Lisätietoja: projektipäällikkö Mika Haavisto, Suomen Yrittäjät, p. 050 550 1993, mika.haavisto@yrittajat.fi

Teksti: Hannu Lehtinen ja Suomen Yrittäjät
Kuva: Hannu Lehtinen