20.2.2020 klo 15:03
Uutinen

Julkiset ostot jaettava osiin, lakia noudatettava  

Yrityksistä vain viidesosa kokee, että ostot on jaettu osiin niin, että pienet ja keskisuuret yritykset voivat niihin osallistua. Tieto käy ilmi Yrittäjägallupista.

Julkisissa hankinnoissa on kyse valtakunnan tasolla vähintään 35 miljardin euron markkinasta vuosittain. Pohjois-Savossakin noin puolestatoista miljardista. Yrityksistä 28 prosenttia on osallistunut julkiseen tarjouskilpailuun.

– Hankintojen merkitys julkiselle taloudelle on nähtävä kokonaisvaltaisesti. Niillä pitää vahvistaa yrittäjyyttä, työllisyyttä, aluekehitystä ja elinvoimaa sekä kehittää innovaatioita, sanoo Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö, Mia Simpanen.

Savon Yrittäjien HankintaHelppi -palvelu kouluttaa yrittäjiä sekä hankintayksiköitä eli muun muassa kuntia julkisissa hankinnoissa.

– Tarkoituksemme on lisätä myös yritysten ja hankintayksiköiden välistä vuoropuhelua. Uskomme, että julkisilla ostajille on halu hankkia palvelut ja tuotteet mahdollisimman läheltä ja pk-yrittäjiltä. Keinot tavoitteen toteuttamiseksi on kirjattu hankintalakiinkin, hankinnat pitää jakaa osiin. Näin pienemmätkin yritykset pääsevät tarjoamaan palveluitaan, toteaa Simpanen, joka toimii myös HankintaHelppi-palvelun projektipäällikkönä.

Yrittäjien hankintalinjauksista apua järkeviin hankintoihin

Yrittäjäjärjestö suosittelee, että julkiset hankinnat on tunnistettava ja hyödynnettävä ennen kaikkea aluetalouden ja elinvoiman vahvistamisen työkaluna.

– On erittäin tärkeä jakaa hankinnat sopivankokoisiin osiin. Hankinta-aikeista on viestittävä mahdollisimman hyvissä ajoin. Pienet alle kynnysarvon alittavat hankinnat on alistettava entistä avoimemmin kilpailulle, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala toteaa.

Lakia noudatettava

Hankintalain mukaan hankinnat on toteutettava siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.

– Jokaisen julkisen hankkijan pitää ymmärtää lain tarkoitus ja pyrkiä toimimaan siten, että markkina kehittyy, paikallis- ja aluetalouden vaikutukset otetaan huomioon ja kasvolliset suomalaiset yrittäjät pystyvät kilpailemaan, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien tilaamalla Yrittäjägallupilla yritysten julkisista hankinnoista. Kyselyyn vastasi 1051 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Yrittäjäjärjestö julkisti konkreettiset ratkaisut julkisten hankintojen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi. Yrittäjien ratkaisuilla valtio ja kunnat voisivat käyttää rahansa järkevästi ja yrittäjät pärjätä, ja siten tarjota työtä kuntalaisille ja verotuloja alueelleen.

Lisätietoja:

Savon Yrittäjät
asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen, p. 044 3680 505, mia.simpanen(at)yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät
varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, p. 0400 567 925, anssi.kujala(at)yrittajat.fi
elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala, p. 046 923 4386, janika.tikkala(at)yrittajat.fi

Lisätietoa HankintaHelppi -palvelusta:
www.yrittajat.fi/hankintahelppi

Yrittäjien hankintalinjaukset:
www.yrittajat.fi/elinvoima-hankinnoista

Yrittäjägallup hankinnoista:
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2020/02/yrittajagallup_tammikuu2020_hankinnat_ja_yrityspalvelut.pdf