28.12.2021 klo 09:58
Uutinen

Julkisista hankinnoista vauhtia liiketoimintaan? – Kyllä!

Julkisten hankintojen vuosittainen volyymi Suomessa on noin 35 miljardia euroa. Pelkästään Pohjois-Karjalan hankintatoimen kautta hankintoja kilpailutetaan vuosittain 348 miljoonan euron edestä. Tässäpä vasta siivuja kerrakseen!

Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan kuntien ja muiden hankintayksiköiden kilpailuttamia tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja, jotka ostetaan teiltä yrittäjiltä. Mutta miten hankintasopimuksiin sitten pääsee mukaan? Tässä sinulle viisi vinkkiä:

1. Tee hakuvahdit osoitteisiin hankintailmoitukset.fi ja pienhankintapalvelu.fi. Hakuvahti on maksuton toiminto, jonka avulla saat toimialaasi koskevista tarjouspyynnöistä tiedon suoraan sähköpostiin. Uusia tarjouspyyntöjä saatetaan julkaista jopa satoja päivässä, joten hakuvahdin avulla sinun ei tarvitse käyttää aikaa tarjouspyyntöjen etsimiseen.

2. Kun olet löytänyt mielenkiintoisen tarjouspyynnön, lue se tarkasti läpi ja kiinnitä huomiota päivämääriin, sillä niissä ei jousteta! Lisäksi kannattaa käydä huolellisesti läpi tarjoajaa koskevat soveltuvuusvaatimukset, tarjouksen vähimmäisvaatimukset ja näiden vertailuperusteet.

3. Jos päätät tehdä tarjouksen, keskeisintä on, että osoitat tuotteesi tai palvelusi olevan tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitettyjen vaatimusten mukainen. Vastaa kaikkeen pyydettyyn ja vain pyydettyyn, sillä julkisissa hankinnoissa hankintayksikkö määrittelee yhteiset pelisäännöt.

4. Mikäli tarjouspyyntöön on asetettu esimerkiksi liikevaihtovaatimus, niin hyödynnä verkostojasi ja tee tarjous yhteenliittymänä yrittäjäkumppanin kanssa – kaksi pientä on yksi iso!

5. Jos tulet valituksi, muista hoitaa asiakkaat hyvin ja antaa rakentavaa palautetta sopimuskauden aikana. Osallistu myös aktiivisesti toimialasi markkinavuoropuheluihin, joissa pääset vaikuttamaan tarjouspyynnön sisältöön!

Ja mikäli kynnys lähteä tutustumaan julkisiin hankintoihin on korkea tai jokin asia mietityttää, niin eipä hätää – katsotaan hommat yhdessä kuntoon! Tarjoamani hankintaneuvontapalvelu on maksutonta kaikille pohjoiskarjalaisille yrittäjille. Yhteystietoni löytyvät verkkosivulta www.businessjoensuu.fi.

Teksti: Pinja Konttinen