28.11.2019 klo 19:35
Uutinen

Jyrki Mäkynen Turussa: lakkosääntely kaipaa uudistamista, julkiset toimijat pois markkinoilta

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen uudistaisi työrauhasääntelyä. Hän kommentoi Turun-vierailullaan torstaina myös päättynyttä Postin lakkoa ja Turussa edelleen käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n tes-kiistaa.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkysen mukaan Suomen talous ei kestä Posti-lakon kaltaista kohtuuttomiin mittasuhteisiin kasvanutta tilannetta, jossa sijaiskärsijöinä olivat yrittäjät ja tavallisen kansalaiset, joiden arkeen lakkoilu vaikutti suhteettomasti.

– Suhteellisuudentajua tukilakkoihin tarvitaan – niiden tuoreinta hintaa maksetaan vielä pitkään. Lakko-oikeus kuuluu demokratiaamme, mutta nyt nähtiin, että lainsäädäntömme kaipaa uudistamista, Mäkynen totesi puheessaan Varsinais-Suomen Yrittäjien vuosikokouksessa Turussa torstai-iltana.

– Järjestelmä antaa mahdollisuuden sille, että ne, joilla on työrauhavelvoite päällä, voivat laillisesti lähteä tukemaan toista lakkoa. Kohtuullistamista tarvitaan. Jos tukilakon vaikutus on suhteeton, pitäisi se kieltää esimerkiksi työtuomioistuimen päätöksellä. Myös laittomista työtaisteluista tuomittavia sanktioita tulisi ehdottomasti kiristää ja poliittinen protestointi jättää vapaa-ajalle, Mäkynen katsoo.

Mäkynen kommentoi kokousväelle myös Turussa käynnissä olevaa Arkean ja JHL:n välistä työehtosopimuskiistaa ja käynnissä olevaa lakkoa.

– Arkea on ajautunut tilanteeseen, jossa sen olisi sopeutettava toimintaansa, jotta se voi vastata muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja selviytyä ilman irtisanomisia. Tervetuloa markkinatalouteen, voisi Arkean ja Turun kaupungin suuntaan tokaista, mutta vakavampi viestini on se, että eikö olisi parempi poistua sieltä markkinoilta, Mäkynen sanoo.

– Sekä Postin että Arkean taustalla omistajana on julkinen taho, mutta nämä yhtiöt siis toimivat markkinoilla. Lakoilla vaikeutetaan ihmisten ja veronmaksajien arkeen aloilla, joilta kyllä löytyy osaavia ja pystyviä yksityisiä toimijoita tällä hetkellä. Tehtävät voisi antaa yritysten hoidettaviksi. Ne tulisivat varmasti hoidettua vähintäänkin samalla tehokkuudella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on aluejärjestön edunvalvontatyöstä huolimatta jyrännyt läpi päätöksen ensihoidon kuljetuksista, mikä on johtamassa hyvin palvelleiden alan yritysten toiminnan alasajoon.

– On todella sääli, että näin tulee käymään, Mäkynen sanoo.

Vuonna 2013 voimaan tulleen terveydenhuoltolain muutoksen vuoksi kehitys on ollut samansuuntaista myös muualla maassa ja sairaankuljetustoiminta keskitetty julkiseksi tuotannoksi.

– Julkiset hankinnat on toteutettava niin, että pk-yritykset voivat olla niissä mukana ja ovat kykeneviä niissä tarjoamaan. Toivon kunta- ja kuntayhtymien päättäjille Varsinais-Suomessakin viisautta tehdä sellaisia päätöksiä, joiden tuloksena palveluja ovat jatkossakin tuottamassa myös yritykset, Mäkynen toteaa.