2.7.2021 klo 11:40
Uutinen

K-jäsenedun tarjoavalle Timo Vormistolle työ on elämäntapa

Timo Vormisto on työtä pelkäämätön kauppias. Uutta K-Market Puolalankatua sekä kolmea muuta myymälää luotsaava kauppias pyrkii hyvään asiakaspalveluun ja laajaan tuotevalikoimaan vahvasti paikallisuudella maustettuna.

Kauppias Timo Vormisto haluaa olla päivittäin kiinni asiakasrajapinnassa ja työskennellä henkilökunnan rinnalla. Neljän, toisistaan etäällä olevan myymälän kauppiaana hän on toki jakanut vastuuta työntekijöille, mutta ei karta mitään kaupan tehtäviä.

Innostuksen kauppiaaksi Timo Vormisto sai jo lapsena.

– Isäni oli lähes 40 vuotta Keskolla töissä ja niinpä kuulin K-kauppajuttuja jo lapsesta saakka. Myös yrittäjyys tuli tutuksi isän kertomien tarinoiden kautta.

Timo Vormisto pääsi 14-vuotiaana kesätöihin Länsikeskuksen Citymarkettiin ja muistelee, että ensimmäisenä työpäivänä, kun hänen piti esitellä itsensä muille työntekijöille, hän kertoi haluavansa isona kauppiaaksi. Länsikeskuksen Citymarketissa työkokemusta kertyi kymmenen vuotta kesätöissä sekä myöhemmin opiskelujen ohessa myös viikonloppuisin ja iltaisin.

Timo opiskeli tradenomiksi ja kauppatieteen kandidaatiksi. Maisteriopinnot jäivät odottamaan, kun työ vei miehen mennessään. Ennen kauppiasuran alkua Timo työskenteli neljä vuotta Keskolla logistiikkaan liittyvissä neuvontatehtävissä Länsi-Suomen alueella.

– Se oli hieno kokemus. Sain toimia yhdessä kauppiaiden ja heidän henkilökuntansa kanssa, ja pääsin kehittämään kauppojen toimintaa. Silloin näkemykseni kauppiaiden työstä syveni. Edelleen minua kiehtoo työn monipuolisuus sekä yrittäjän vapaus kaupan kehittämisessä.

Kauppiaaksi

Kauppiaana Timo Vormisto aloitti vuonna 2008 K-Market Pirkkatorilla Halikossa. Seitsemän vuotta myöhemmin hän siirtyi kauppiaaksi K-Supermarket Hannunniittuun, jossa toimi kolme ja puoli vuotta. Kesällä 2018 Timo aloitti K-Supermarket Piikkiön ja K-Market Pontelan kauppiaana.

Kesällä 2020 Timo Vormisto luovutti K-Supermarket Piikkiön seuraajilleen, kun samana syksynä aloitti omaomisteisissa kauppakiinteistöissään kauppiaana Aurassa Auratorin K-Marketissa ja Turussa uudella kauppapaikalla K-Market Puolalankadulla ja jatkoi kauppiaana K-Market Pontelassa Piikkiössä.

– Tänä keväänä aloitin kauppiaana myös Pöytyällä K-Market Riihitorilla. Kun kauppoja on useita, niin aina ei voi olla fyysisesti paikalla, mutta olen sanonut työntekijöille, että minulle voi aina soittaa. Ilman kunnon työntekijöitä tästä hommasta ei tulisi mitään. Hyvä henkilökunta on tosi tärkeää, toteaa Timo Vormisto.

– Nyt kun kokemusta ja näkemystä on jo kertynyt, niin osaan tehdä asioita eri tavalla. Olen myös opetellut antamaan vastuuta työntekijöille ja kitkemään turhanpäiväistä stressiä pois. Johdan toimintaa innostuneesti, energisesti ja omalla esimerkillä sekä toimien yhdessä henkilökunnan kanssa.

Pyrkimyksenä kattava valikoima

Timo Vormisto haluaa pitää myymälöissään mahdollisimman laajat valikoimat, joihin kuuluu myös paikallisten pientoimijoiden tuotteita.

– Minulle saa mielellään tarjota myyntiin omia, paikallisia tuotteita. Esimerkiksi Puolalankadun K-Marketissa meillä on myynnissä paikallisten ravintoloitsijoiden valmistamat salaatit, patongit, sushit ym. Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa tuo tarjontaan tervetullutta erilaisuutta. Koen, että näin toimien kaikki voittaa. Kuuntelemme myös herkällä korvalla asiakastoiveita ja pyrimme ottamaan uutuudet nopeasti valikoimaan.

K-Market Puolalankatu, K-Market Pontela ja K-Market Riihitori toimivat asiamiesposteina.

– Olemme saaneet asiakkailta paljon positiivista palautetta asiamiespostin toimivuudesta ja hyvästä asiakaspalvelusta. Kuulemme myös mielellään kehitysideoita.

Yhtenä kehityskohteena Timo Vormisto näkee sosiaalisen median mahdollisuudet.

– Tällä hetkellä K-Market Puolalankadulla on Instagram-tili ja K-Market Auratorilla on käytössä Facebook. Vastuuta somepäivityksistä olen jakanut määrätyille työntekijöille.

Varastaminen on iso ongelma

Varastaminen on kaupan alalla kasvava ongelma.

– Ongelma on räjähtänyt käsiin muutamassa vuodessa. Sakon muuntorangaistus tarvitaan, että toistuvasti näpistyksiä tekevät henkilöt joutuvat välillä teoistaan vankilaan.

Haasteista huolimatta Timo Vormisto nauttii työstään.

–─Harrastukset ovat jääneet, sillä työ vie kaiken ajan. Kesällä olen pidennettyjä viikonloppuja vapaalla, mutta muuten teen töitä seitsemänä päivänä viikossa. Vapaa-ajan vietän perheen ja ystävien kanssa. Arvostan vaimoni antamaa tukea. Hän on paljon auttamassa kaupalla oman päivätyönsä ohella.

Timo Vormisto kuuluu jäsenedun tarjoaviin K-kauppiaisiin.
Tutustu K-jäsenetuun yrittäjältä yrittäjälle >>

Teksti ja kuva: Terhi Haverinen
Juttu on alun perin julkaistu Turbåssa 2/2021.