31.10.2017 klo 17:46
Uutinen

Kaikki alkoi Morrisista: Raimon ja Kirstin yrittäjätarina on vailla vertaa

Autoilija Raimo Stenvall perusti yhden auton yrityksen vaimonsa Kirstin kanssa vuonna 1959. Ensimmäinen auto oli Morris ja työmaa Munkkiniemen hätäaputyömaa. Viidenkymmenen vuoden aikana Stenvallin pariskunta kasvatti yrityksen, perheen ja jatkajat yritykselleen.

Nyt 80 vuotta täyttävä Raimo Stenvall on viimeiset kymmenen vuotta jatkanut aktiivista toimintaa yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Virtaa riittää edelleen myös vanhoille autoille, politiikalle ja liikunnalle. Myös Kirsti Stenvall jatkaa yrityksessä päivittäistä työntekoa. Kuljetus R. Stenvall Oy on edelleen kuljetusalan perheyritys, jonka toimivassa johdossa jatkavat perheen tyttäret.

Uudenmaan Yrittäjät myönsi pariskunnalle Elämäntyöpalkinnon, joka on kunnioituksenosoitus pitkästä yrittäjyydestä ja yrittäjyyden edistämisestä. Palkinnon saajasta päätti Uudenmaan Yrittäjien hallitus.

Stenvallin ajot siirtyivät Munkkiniemen työmaalta 1960-luvun alussa kaupungistuvan Suomen teiden rakennukseen ja maan ajoon. Yrityksen perustamisen jälkeen autoja hankittiin pian lisää ja yritykselle rakennettiin autotalli ja rasvamonttu omaan pihapiiriin, jotta autoja saatiin korjattua ja huollettua omissa tiloissa.

Autolaveteista merikontteihin

Vuonna 1964 yritys aloitti henkilöautojen kuljetuksen satamista ympäri Suomea autolaveteilla. Siihen saakka uudet autot oli toimitettu omistajille ajamalla ne perille.

2000-luvun vaihteessa autolavettikuljetukset jäivät historiaan ja tilaa valtasivat entisestäänkin merikontit. Nokia Networksin 3G esittelykiertueen toteuttaminen 2000-luvun alussa oli aivan erityinen tehtävä. Kaksi Saksasta varta vasten ostettua ja omissa tiloissa valmiiksi sisustettua näyttelyrekkaa kiersi Eurooppaa kahden vuoden ajan ristiin rastiin, pisimmillään Israelissa asti.

Raimo Stenvall on seurannut tiiviisti tekniikan kehittymistä ja ottanut sitä nopeasti käyttöönsä, tarpeen mukaan. Keskittyminen olennaiseen ja nopeat liikkeet kuvaavat hyvin hänen toimintaansa.

Kasvaneen toiminnan tarvitsemaa lisätilaa on rakennettu Fallbackantien varteen ensin vuonna 1975 ja uudisrakennukset vuosina 2005 ja 2015. Uudisrakentamisen ohessa olemassa olevia tiloja on laajennettu useaan otteeseen. Osa tiloista on vuokrattu kuljetusalaa tukeville yrityksille, jotka harjoittavat raskaan kaluston varaosakauppaa, maahantuontia ja asennustoimintaa. Uuteen halliin mahtuu myös automuseo.

Tyttäret jatkavat

Perheen työnjako yrityksessä ja sen ulkopuolella on aina ollut selvä. Raimo Stenvall on vastannut kalustosta, toiminnasta ja sen kehittämisestä ja Kirsti on hoitanut toimiston; laskutuksen, palkat, vakuutukset ja muut paperityöt. Toimistossa Raimon ja Kirstin pöydät ovat edelleen vastakkain ja molemmat käyvät edelleen töissä, vaikka vastuita on siirretty paljon eteenpäin.

Yrityksen operatiivisessa johdossa ovat toimineet vuodesta 2009 lähtien tyttäret Kati Stenvall-Jauhiainen toimitusjohtajana ja Kristina Lindfors varatoimitusjohtajana. Samaan aikaan Raimo Stenvall siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi ja hallitukseen nimitettiin myös tyttäret Jaana Stenvall-Uutela ja Susanna Stenvall-Kivimäki.

Tällä hetkellä ajoneuvoja on noin kolmekymmentä ja perävaunuja yli 70. Palveluvalikoimaan kuuluvat konttikuljetukset, suuret yksittäistavarakuljetukset ja trailerit. Tavaroita tarvitaan edelleen ja luotettavia toimijoita niiden kuljettamiseen.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi