13.11.2020 klo 13:02
Uutinen

Kaksi saaristolaisyrittäjää pärjäsivät kansainvälisessä vastuullisuuskisassa – ”Prosessia täytyy käydä läpi uudestaan ja uudestaan”

EU:n ohjelman alainen vastuullisuuspalkinto on suuritöinen, mutta Herrankukkarolle ja Aavamerelle se toi tulosta.

Kaksi Turun Saaristossa toimivaa yritystä on saanut tunnustusta Itämeren yhdeksän maan välillä järjestetyssä vastuullisen matkailun Sustainable Tourism Award -kilpailussa. Melonta- ja elämysyritys Aavameri ja matkailu-, kokous- ja virkistyskohde Herrankukkaro nostivat Suomen kilpailun menestyneimmäksi osallistujavaltioksi. Molemmat yritykset ovat saaneet myös Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin ja käyneet sitä edellyttävän ohjelman.

– Molemmat yritykset ovat ansainneet tunnustuksensa, sillä suomalaisosallistujien hakemukset olivat korkealuokkaisimpia. Kilpailuun osallistuminen oli työläs prosessi, Business Finlandin kehitysjohtaja Terhi Hook kertoo.

Aavameri voitti vastuullisimman palveluntarjoajan palkinnon ja sai toisen palkinnon vastuullisimman tuotteen tai palvelun kategoriassa. Herrankukkaro tuli toiseksi vastuullisimman palveluntarjoajan kategoriassa.

Suuritöinen hakemus kannattaa

Palkinto jaettiin Baltic Sea Tourism Forumissa. Tapahtuma on osa EU:n vastuullisuusstrategian alaista ohjelmaa. Palkinto ei todellakaan ole mikään markkinointimeriitti.

– Meillä teki kolme ihmistä työtä viikon hakemuksen eteen. Välillä mietin, pitäisikö tehdä jotain tuloksellisempaa, mutta haluttiin viedä työ loppuun ja pärjätä kisassa. Lopulta se oli voimaannuttava kokemus, Herrankukkaron vanhaisäntä-titteliä käyttävä Pentti-Oskari Kangas kertoo.

Kun ajatustyö on tehty ja dokumentoitu, sitä on helppo hyödyntää ja jalostaa jatkossa.

Saaristossa syntyneillä ja asuneilla yhteys luontoon ja sen kanssa synergisessä suhteessa toimimiseen on sisäsyntyistä. Kangas ei tuntenut vielä kymmenen vuotta sitten termejä, kuten kestävä kehitys tai hiilijalanjälki. Ne ovat kuitenkin olleet oleellinen osa toimintaperiaatteita yrityksen 30-vuotisen historian ajan.

Samoin kokee Aavameri-yrityksen pääopas ja kouluttaja Benjamin Donner. Saariston luonto ja saaristolaiset ovat sidoksissa toisiinsa. Sitä kautta vastuullisuus on sydämen asia.

Silti vastuullisuusprosessin läpikäyminen on tärkeää.

– On tärkeää työstää asiaa ja käymään prosessia läpi uudestaan ja uudestaan: miten voi kuluttaa vähemmän ja uusiokäyttää materiaaleja. Myös paikallisen ruoan käyttö on hyödyllistä, vaikka se on vähän kalliimpaa. Se innostaa asiakkaita ja tuo sitä kautta hyötyjä, Donner toteaa.

Vastuullisuus on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää

Vastuullisuuteen satsaaminen on myös taloudellisesti hyödyllistä. Kankaan mukaan sen merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. Siitä todisteena on myös koronavuosi, joka on ollut saaristolaisille suotuisa.

Yleensä saaristolaiset tekevät tilinsä muutaman kesäkuukauden aikana, mutta tänä vuonna kaikki loma-asujat eivät lähteneetkään, vaan osa jäi etätöihin loma-asunnoilleen. Tämä on jatkanut yrittäjien kautta pitkälle syksyyn. Kangas uskoo, että se muuttaa saariston palvelukokonaisuuksia jatkossa.

– Uskon, että muutos tulee olemaan joltain osin pysyvää. Käyttäytymisnormisto tulee muuttumaan, ja se muuttaa alueen palvelurakennetta. Mekin parannamme tietoliikenneyhteyksiämme ja alamme markkinoida Herrankukkaroa etätyöpaikaksi, Kangas sanoo.

Vastuullisuuspalkinnot tekevät yrityksiä tunnetuiksi myös kansainvälisesti, sillä esimerkiksi Aavameri on saanut kansainvälisiä matkatoimistoyhteistyökumppaneita, jotka eivät välitä muita kuin vastuullisesti toimivia palveluntarjoajia.

Usein palkinnot keräävät myös painoarvoa ja merkittävyyttä muutaman palkintokierroksen jälkeen.

– Kun on ensimmäisenä mukana, voi saada tunnustusta jatkossakin. Voitimme matkailun Oscarin palkinnon vuosikymmeniä sitten, ja se tulee edelleen esiin silloin tällöin, Kangas kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi