15.3.2023 klo 08:27
Uutinen

Kansainvälinen kehitysrahoitus on myös suomalaisten PK-yritysten ulottuvilla

Maailmalla olisi rahaa tarjolla aktiivisille yrittäjille, patistaa jyväskyläläinen kehitysekonomisti Kaj Björk.

Kansainvälisen kehitysrahoituksen piirissä olevien projektien toteutuksessa liikkuu satoja miljardeja euroja, mutta suomalaiset yritykset ovat harmittavan harvoin tarjouskilpailuissa mukana, ja projektit valuvat muihin maihin.

-Asiaan perehtyville yrityksille olisi maailmalla hirveän isot markkinat tarjolla, Björk kannustaa.

Projektien toteutuksesta kilpaileminen on kuitenkin kovaa työtä ja kehitysrahoitusyhtiöiden tarjouspyyntöihin pitää vastata yksityiskohtaisesti. Tarjouskilpailun voittaminen varmistaa rahoituksen automaattisesti.

-Kohdemaihin kannattaa luoda suhteita ja hankkia partnereita, neuvoo 40 vuoden pituisen kansainvälisen uran tehnyt Björk.

-Myös yhteenliittymällä ja tiimejä kokoamalla voidaan vastata isompiin projektikokonaisuuksiin. Tällöin pienikin yritys pystyy hyvin olemaan mukana.

Suomalaisten yritysten nimien puuttuminen kansainvälisistä tarjouskilpailuista kismittää Björkiä vielä eläköitymisen jälkeenkin, ja hän on valmis auttamaan halukkaita alkuun ja ohjaamaan kilpailutusvaiheiden läpi. Hyödynnettävissä oleva tietotaito on kertynyt työskentelystä mm. Maailmanpankin, Afrikan ja Aasian kehityspankkien, YK:n ja Suomen ulkoministeriön kanssa. Vastaavan kokemuksen omaavia kollegoja lähes 120 maata kiertäneellä kehitysekonomistilla ei juurikaan ole.

-Alkuun pääsy voi olla vaikeaa, mutta kun ensimmäisen projektin voittaa ja saa nimen markkinoille, on jatkossa varmasti helpompaa. Näissä olisi syytä olla mukana!

Myös Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski kannustaa yrittäjiä mukaan kehitysprojektimarkkinoille.

-Liikkeellä on hyvä olla ajoissa, ja etsiä ne tarjouskilpailut, joihin oman yrityksen rahkeet riittävät. Ei varmasti olisi haittaa siitäkään, että kokoaisi isomman verkoston, jolla osallistuisi tarjouskilpailuihin. Meillä on hienoja yrityksiä, potentiaalia on paljon isompaan mukana oloon kansainvälisesti. Lannistua ei kannata, jos ei ensimmäisillä kerroilla onnistu, kokemus karttuu tekemällä, Jyräkoski tsemppaa.

Lisätietoja kansainvälisestä kehitysrahoituksesta:
https://www.ungm.org/
https://ted.europa.eu/TED/browse/browseByMap.do
https://um.fi/kehitysrahoitus
https://www.ykliitto.fi/asiasanat/kehitysrahoitus
https://www.development-consultancy.fi/