12.7.2022 klo 08:10
Uutinen

Kansalaisaloite vaatii taksien tehokkaampaa valvontaa ja uutta tarkastajayksikköä – ”Järjestyshäiriöitä, ammattitaidon puutetta, uhkailua…”

Taksialan ammattilaiset ovat jättäneet kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on yleisen luottamuksen ja turvallisuuden palauttaminen takseihin.

Kansalaisaloitteen ovat allekirjoittaneet ensimmäisinä Lähitaksin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala sekä kolme taksiyrittäjää ja yksi taksinkuljettaja.

Aloitteen allekirjoittajat vaativat, että liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhteyteen on perustettava valtakunnallinen taksitarkastajayksikkö.

Taksitarkastajien päätehtäväksi aloitteessa on kirjattu kaikkien Suomen teillä liikkuvien taksien valvonta. Taksitarkastajille tulee varmistaa laajat toimivaltuudet antaa huomautuksia ja sakkorangaistuksia sekä tarvittaessa lopettaa taksiyrityksen, -yrittäjän tai taksinkuljettajan liikennöinti ja toiminta, jos tilanne laiminlyönneistä johtuen niin vaatii, aloitteessa kirjoitetaan.

– Taksitarkastajilla tulee olla pääsy kaikkiin olennaisiin rekistereihin taksitoimijoita koskien, esimerkiksi taksiliikenneluvista rikosrekisteri- ja verovalvontatietoihin. Näkyvän kenttävalvonnan tulisi olla painopiste taksitarkastajien valvontatyössä erityisen häiriöalttiilla taksiasemilla ja alueilla, reaaliaikaisen eri rekisteritietojen valvonnan ohella, aloitteessa vaaditaan.

– Ennestään vakaan, luotettavan, turvallisen, säännellyn ja maailman parhaimmaksi luonnehditun toimialan sijaan alalle ja katukuvaan alkoi ilmestyä laajamittaista harmaata taloutta, järjestyshäiriöitä, ammattitaidon puutetta sekä röyhkeää rikollisuutta asiakkaiden ryöstöhinnoittelusta kilpailevien kuljettajien uhkailuun ja taksiyrittäjien elinkeinonvapauden rajoittamiseen, aloitteessa perustellaan taksitarkastajien tarvetta.

Toimitus
Toimitus