Riihimäkeläisen Lasiliiri Oy:n hallintojohtaja Anu Talja näkee jo uutta valoa alkaneelle vuodelle, vaikka työvoiman saatavuuden ja tuotantoketjun kanssa riittää haasteita.
Riihimäkeläisen Lasiliiri Oy:n hallintojohtaja Anu Talja näkee jo uutta valoa alkaneelle vuodelle, vaikka työvoiman saatavuuden ja tuotantoketjun kanssa riittääkin haasteita.
14.2.2022 klo 11:05
Uutinen

Kanta-Hämeen pk-yritysten suhdanneodotukset positiivisemmat kuin koko Suomessa

Suhdanneodotukset ovat Kanta-Hämeessä hyvät, jopa valtakunnan keskiarvo-odotuksia paremmat. Siinä on kurottu viime vuosien notkoa ylöspäin. Neljä kymmenestä yrityksestä ilmoittaa olevan kasvuhakuinen ja työllisyysnäkymätkin ovat positiiviset. Kanta-Hämeen kaupunkikeskittymistä Hämeenlinnassa suhdanneodotukset ovat maakunnan korkeimmat.
– Nyt vihdoin voimme unohtaa mantran hämäläisten yritysten kasvuhaluttomuudesta. Hämäläiset ohittivat niukasti maan keskiarvon. Peräti 42 % yrityksistä tähyilee liiketoiminnan kasvua. Määrä on huikea, sillä se tarkoittaa 3 500 yritystä. On tärkeää tunnistaa ne, tarttua toimeen ja antaa tukea näille yrityksille. Maakuntamme kehitysyhtiöt ja yrityspalvelutoimijat ovat tehneet hyvää työtä ja paljon positiivista tekemistä on edessä, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Kasvuhakuisimpia ja positiivisimpia suhdanne- sekä investointiodotuksissaan ovat teollisuusyritykset. Henkilökunnan määrän muutosodotukset ovat positiivisessa noususuunnassa, pandemiatilanteen aiheuttamasta poukkoilusta huolimatta.

Riihimäkeläisen Lasiliiri Oy:n hallintojohtaja Anu Talja on osakkaana yli 40 henkeä työllistävässä perheyrityksessä. Keväästä syksyyn rakentaminen on voimakkainta, jolloin tuotantoon tarvitaan lisävahvistusta kesätöihin tai määräajaksi.
– Tuotannollisiin tehtäviin on vaikea löytää tekijöitä. Työ on melko fyysistä ja vuorotyötä. Tähän ei tunnu löytyvän halukkuutta ainakaan lähiseudulta. Suomalainen työvoima- ja tukipolitiikka ei oikein tunnu kannustavan kannattavaan työntekoon, toteaa Anu Talja.

Investointihalua on, päätöksiä pidätelty

Pandemian pitkittyminen ja elinkeinotoimintaa haittaavat rajoitukset ovat tuoneet epävarmuutta ja hillinneet investointeja, koska kysynnän ennustettavuus on ollut vaikeampaa. Joka tapauksessa innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehitys ovat positiivisessa kasvusuunnassa.

Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo kertoo, että Vanajanlinnan lähitulevaisuus näyttää hyvältä eri toimipaikoissa ja investointihalua löytyy, kunhan koronasta selvitään.
– Visionamme on, että saisimme Vanajanlinnan seudulle lisää resort-tyyppisiä palveluja: tenniskenttiä, padelia, sähköpyöriä, loma-asuntoja ja myös vakituisia asujia. Kaavoitus-, tonttimyynti- ja rakennusprosesseineen nämä ovat kuitenkin useamman vuoden mittaisia hankkeita, ei nopeita nousun lääkkeitä, visioi Mika Walkamo.

Raportit

Pk-barometri kevät 2022 Hämeen alueraportti

Pk-barometri kevät 2022 Hämeen seuturaportti

Lue myös:

4.2.2022 Vanajanlinnassa kansainväliset asiakkaat kohtaavat kansainvälisen henkilökunnan

15.9.2021 Riihimäkeläisen Lasiliirin työvoimaratkaisu: Jos ei ruudun, niin ainakin rajan takaa löytyy