Kari Ketonen puhuu Yrittäjän podcastissa muun muassa psykoterapia-alan opinnoistaan. Kuva: Lari Järnefelt
9.3.2022 klo 08:52
Uutinen

Kari Ketonen sai terapiaopinnoista uutta virtaa työelämään: ”Nykyisin näytteleminen on jopa hauskaa”

Luottomies-sarjasta tuttu koomikko on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Näyttelijä Kari Ketonen osallistuu parhaillaan elokuvan kuvauksiin, mutta ei voi paljastaa projektista vielä tarkempia yksityiskohtia. Ketonen on vieraana Yrittäjän podcastissa.

Suuri yleisö tuntee Ketosen muun muassa Ylellä esitettävästä Luottomies-sarjasta. Projekteja mahtuisi kalenteriin enemmänkin. 

– En sanoisi, että olen ollut näyttelijänä kiireinen. Varsinkin teatteria olisi kiva tehdä enemmän, oikeanlaisessa ympäristössä.

Viime vuosina Ketonen on laajentanut työnkuvaansa käsikirjoittamiseen, ohjaamiseen sekä koulutus- ja puhekeikkoihin. Hän on sivutoiminen yrittäjä.

Terapia houkutti opintoihin

Ketonen kouluttautui jokin aikaa sitten psykoterapeutiksi. Hän oli itse terapiassa vuosituhannen vaihteessa.

– Olin silloin jatkuvasti huonovointinen. Tajusin, että en pystynyt itse ratkaisemaan asioita. Minulla kävi hyvä tuuri, joka löysin kehollisen terapiamuodon ja minulla oli erittäin pätevä terapeutti. Siitä lähtien olen ollut sitä mieltä, että mitä tahansa psyyken ongelmia pyrimme hoitamaan, niitä täytyy käsitellä myös kehon tasolla.

Terapia muutti Ketosen suhtautumista näyttelemiseen. 

– Tajusin, että samat asiat riivasivat minua suhteessa näyttelemiseen, eli miksi en saa itsestäni parasta irti siellä missä sitä eniten tarvitsisin, yleisön tai kameran edessä. Nykyisin tykkään näyttelemisestä, se ei pelota minua ja se on minusta jopa hauskaa.

Ketonen & Myllyrinne -sarjan kuvauksen alkuaikoina oli toisin.

– Olin juuri silloin aloittanut terapian. Siinä vaiheessa aloin jo soveltaa niitä hatarasti terapiatyöskentelyn kautta ymmärtämiäni periaatteita. Minun piti tietoisesti siirtää fokus tekemisestä kuuntelemiseen, sekä itseni että ympäristön kuuntelemiseen.

Ylemmän erityistason psykoterapeutin pätevyys on tuonut Ketoselle viime vuosina myös uusia työmahdollisuuksia.

– Kun valmistuin, oli niin paljon muitakin kiireitä, että en miettinyt asiaa tarkemmin. Vähän myöhemmin eräs ystäväni oli perustamassa koulutusalan yritystä. Ajattelin, ehkä minunkin pitää lähteä tuohon kelkkaan. Terapiaopiskelun takia olin pudonnut työttömyystukien ja ansiosidonnaisten ulkopuolelle.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, miten Ketonen arvioi viihdealan työtilannetta ja miten hän kokee korona-ajan jälkeisen ajan omalla alallaan.

Yrittäjän podcast on kuunneltavissa muun muassa Suplassa ja Spotifyssa.

Pauli Reinikainen