29.4.2020 klo 07:48
Uutinen

Kasvua poikkeusolojen aikana

Koronaviruksen tuomissa muutoksissa muutamilla aloilla menee hyvin. Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen myynnit ovat nousseet.

K-Supermarket Lehmossa huomattiin ensimmäisen kerran koronan vaikutukset jo helmikuussa, kun käsidesit alkoivat loppua hyllylistä.

­– Hyllyissä oli väliaikaisesti tyhjää ja teimme lisätilauksia. Kun tavarantoimittajalla oli vaikeuksia toimittaa tilattuja määriä, osasimme arvata, että jotakin poikkeuksellista on tekeillä, kuvailee K-kauppias Kai-Heikki Pennanen.

Piikki monissa tuoteryhmissä

Maailmanlaajuisen koronavirusepidemian rantautuminen Suomeen aloitti kiihtyvän myynninkasvun K-Supermarket Lehmossa viikolla 11 hiihtolomien jälkeen.

– Keskiostot nousivat selvästi, asiakasmäärät eivät aluksi kasvaneet. Viikon 11 viikonloppu oli raju myynniltään. Kauppa on käynyt jo usean viikon ajan tavallista kovemmin joka päivä. Myynnin kehitykset ovat olleet kaksinumeroisia, Pennanen kuvailee.

Aluksi kysyntäpiikkiin pystyttiin vastaamaan hyvin, mutta sitten tavarantoimittajilta alkoivat loppua tuotteet.

– Etenkin wc-paperi- ja tuorelihatoimitukset tulivat vajaina tai ei tullut ollenkaan tilattua tavaraa.

Yllätys kauppiaalle oli myös tuoreen leivän myynnin kasvu. Oma leivänpaistopiste pystyi paikkaamaan leipomoiden toimitusvajausta, ja jauhelihan loppumista tukusta kauppa sai paikattua omalla jauhelihalla.

Nyt tyhjät hyllyt on saatu täytettyä ja luotua teollisiin elintarvikkeisiin puskuria.

– Hernekeittojen, näkkileipien, jauhojen ja muiden vastaavien tuotteiden saatavuus on saatu kuntoon. Yksittäisiä puutteita niin tuore- kuin teollisissa elintarvikkeissa on etenkin pienivolyymisissa tuotteissa.

– Mielenkiinnolla odotamme mitä tapahtuu tuonti hedelmille vihanneksille. Kotimaisen ruuan puolesta ollaan puhuttu paljon, ja viimeistään nyt pitäisi olla kaikille selvä, miten tärkeitä kotimaiset ruokatuottajat ovat maamme huoltovarmuudelle, Pennanen pohtii.

Kotiinkuljetus kasvussa

Vaikka asiakkaita on käynyt K-Supermarket Lehmossa enemmän kuin ennen poikkeusoloja, ei liike ole lähtenyt tekemään erikoisryhmille erillisiä ostosaikoja.

– Varhaiset aamut ja myöhäiset illat ovat hiljaista aikaa käydä kaupassa, jolloin riskiryhmien on hyvä käydä ostoksilla. Olemme suositelleet käyttämään Tilaa ja nouda- tai kotiinkuljetuspalvelua. Paikallinen yrittäjä ajaa kotiin tavaraa. Myös takseja on otettu käyttöön lisäkapasiteettina kuljetus puolelle.

Tilaa ja nouda -palvelu sekä kotiinkuljetukset ovat kasvaneet. Kun ennen kotiinkuljetuksia oli tarjolla parina päivänä viikossa, nyt niitä ajetaan joka arkipäivä.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari